Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézőpont: A magyarok több mint kétharmada maradna az EU-ban

2018.01.13. 09:10

A magyarok több mint fele, 57 százaléka elégedetlen az Európai Unió vezetésével, de 71 százaléka azért inkább bent tartaná az országot az EU-ban - ez derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. Brüsszellel a magyarok 27 százaléka elégedett, 16 százaléknak pedig vagy nincs véleménye, vagy nem válaszolt a Nézőpont kérdésére. A kormányközeli kutatóintézet (amelynek tulajdonosa Habony Árpád üzlettársa és Orbán Viktor korábbi jogásza, Győri Tibor) a Magyar Idők számára készített felmérést tíz térségbeli országban arról, hogy mennyire elégedettek az emberek az unióval és mennyire szeretnének kilépni belőle. 

A felmérés szerint a tíz közép-európai ország (amelybe belevették Németországot is) lakosainak közel fele, 49 százaléka elégetetlen az EU-val, 53 százalékuk szerint "rossz irányba mennek a dolgok", de azért a megkérdezettek közel háromnegyede, 73 százaléka szerint jobb lenne, ha az országa tagja maradna  az uniónak.

A magyar EU-kritika a felmérés szerint régiós összehasonlításban még elég visszafogottnak tűnik. Csehországban például a megkérdezettek 69, Szlovákiában pedig 71 százaléka mondta azt, hogy inkább elégedetlen az Európai Unió vezetésének munkájával, és még Németországban is többen állnak negatívan az unióhoz, mint nálunk. A térségben a leginkább EU-pártinak a románok tűnnek, ott a megkérdezettek 32 százaléka elégedetlen az unióval és 58 százalék szerint minden rendben van az EU-val. Őket a lengyelek és a szlovénok követik, mindkét országban 40 százalék elégedetlen, 49 százalék pedig elégedett az unió jelenével és jövőjével. 

Bár a magyarok jó része nem annyira szereti Brüsszelt, 71 százalék azért nem szeretne kilépni, amivel elég közel állunk a régiós átlaghoz, míg 14 százalék inkább kiléptetné az országot. A legtöbben Lengyelországban (84 százalék) és Ausztriában (86 százalék) vannak a tagság mellett. A kilépni vágyók pedig Csehországban vannak a legtöbben, ott 31 százalék szabadulna az EU-tól.