Az megvan, amikor a fideszes képviselő elmegy a fideszes alelnök lakására videót forgatni az életszínvonal-emelkedésről?

2018.01.14. 01:59 Módosítva: 2018.04.04. 14:56

I.

A rendszerváltás előtt nem volt egy újság, tévécsatorna vagy rádióadó sem, ami beszámolt volna Czinege Lajos honvédelmi miniszter hivatali visszaéléseiről, tudniillik hogy közvagyonból lett neki magántulajdona. 1990-ben országgyűlési határozatot hoztak Czinege zűrös ingatlanügyeinek kivizsgálására. Kínos. De! Ezeket az ügyeket az érintettek nemhogy nem akarták nyilvánosságra hozni, hanem kifejezetten titkolni akarták.

II.

Észak-Koreában nincs ellenzéki média. A külföldi sajtónak kell megírnia, hogy Kim Dzsongil és Kim Dzsongun, a diktatúra vezetői nem vetették meg a luxust, ellenben rajonganak a márkás italokért, a nyugati kulturális termékekért, a golfozásért és a nemzetközi konyha ínyencségeiért. Az ország vezetői szemérmesen hallgatnak saját fényűző életmódjukról; talán érzik, hogy tapintatlanság lenne, miközben a dolgozó nép majd fölfordul éhen. (Igaz, a phenjani vezetés előszeretettel végeztet ki család- és kormánytagokat légvédelmi ágyúkkal, szóval talán mégsem tapintat ez.)

III.

Na most gondoljunk bele, hogy nekünk mennyivel jobb dolgunk van, mert itt van ez az újság, meg még pár másik, amik meg tudják írni, hogy készült egy, a fideszes családtámogatási rendszer szépségeit bemutató kampányvideó, amit a Kapospont tett közzé. Ami történt: Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő meglátogatta a kaposvári Gáspár családot, akik három gyereket nevelnek, így sok területen érintettjei a családtámogatási rendszernek.

A videóban rövid felvezetés után játszótéri vágóképek peregnek, miközben a narrátor felsorolja a családtámogatási rendszer előnyeit – mintha egymásra vágtak volna egy óvodai térfigyelő kamera képét és egy banki hitelajánlat-ismertetést. Plusz beltéri inzertek Gáspárék nappalijából.

Ami az eszembe jut rögtön az elmúlt nyolc évben 2010 óta, az a biztonság. Az a fajta biztonság, amivel a családteremtési programon belül mi is tudtunk könnyebben élni, könnyebben megélni.

– mondja igeidőkkel küszködve Gáspár András, majd hozzáteszi (persze nem teszi hozzá, mert lekeverik a szöveget, és a narrátor mondja, hogy hozzáteszi, így, E/3-ban; valódi emberek nem szoktak hozzátenni, a hozzátevés a hírügynökségi sajtóból szivárgott át a beszélt nyelvbe, ahova nem való), szóval hozzáteszi, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően Magyarországon a második legolcsóbb a gáz és hatodik az áram ára Európában.

Kézenfekvő hozzátennivaló, az elmúlt nyolc év létbiztonságáról én is automatikusan energiahordozó-árfolyamokra szoktam asszociálni, naprakészen. De ehhez a videóhoz inkább azt érdemes hozzátenni, hogy – ahogy azt a Kapos-T észrevette –

Gáspár András nem egy jóakaratú, lehetetlen civil, hanem a Fidesz kaposvári szervezetének alelnöke.

Az ilyen kiderülő összefonódások a nézőben elültetik a gyanút, hogy miért nem találtak egy fideszes kampányvideó forgatásához egy kompatibilis civil rendszerkedvezményezettet? Nem volt? Vagy ezt a műsort alelnök alatt senki nem vállalta? Ötszáz bizony dalolva ment?

Lehet, hogy ez valami duplacsavaros vicc, egy iróniaparódia, ahol azt mutatják be, hogy a létbiztonsághoz a fideszességen keresztül vezet az út.

IV.

Na, ahhoz például nem kéne semmit hozzátenni.

(Kapos-T | Kapospont)  • Hírek
  • Hírek