Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdöbbentően nyílt kampányt nyomott a plébános a templomban

image uploaded from ios (5)
2018.01.14. 12:13 Módosítva: 2018-01-14 12:33:37
A katolikus egyház is beszállt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásba. Németh László plébános arról beszélt a mise végén, hogy az egyháznak sosem volt még olyan jó dolga, mint az Orbán-kormányok alatt, ezért arra kérte a híveket, hogy lelkiismeretük szerint ne a független jelöltet támogassák a választáson. A hívek körében komoly felháborodást keltett a 17. századi időket idéző beszéd.

Ritkán látott sajtóérdeklődés mellett zajlott vasárnapi mise a hódmezővásárhelyi Szent István katolikus templomban. Két nappal ezelőtt ugyanis Németh László egyházkerületi plébános bejelentette, hogy el fogja mondani a véleményét a február végén esedékes időközi polgármester-választásról. Méghozzá azért, mert a teljes ellenzék által támogatott független jelölt, Márki-Zay Péter azt mondta egy interjúban, Magyarországon diktatórikus viszonyok vannak.

És tényleg megtörtént, a közel egyórás mise végén Németh László odaállt a hívek elé - úgy, hogy egyébként nem ő tartotta a misét -, és nyíltan kiállt a Fidesz és az Orbán-kormány mellett, valamint arra buzdította az összegyűlteket, hogy ne szavazzanak Márki-Zay Péterre.

Itt van a pénz a számlán

Németh a beszéde elején egy Markos-Nádas jelenet felidézésével próbálta bemutatni, mekkora "baromság" volt Márki-Zay nyilatkozata, amelyben diktatúráról beszélt. 

A második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot

- mondta Németh László, aki szerint aki politikára adja a fejét, annak meg kell felelnie valamilyen minimális erkölcsi követelménynek. Például, hogy ír egy programot. "Annak a programnak lesznek majd támogatói, és akkor lehet majd jelentkezni a politika színpadán. De vádaskodásokkal, hamis dolgokkal nem érdemes szerepelni."

Németh hosszan sorolta a városban megvalósuló egyházi beruházásokat, majd hozzátette: "Az emberek mindezeket ismerve, ezen tényeket megismerve tudnak helyesen dönteni, tudnak mérlegelni, amikor majd arra kerül a sor, hogy a szavazófülkében kire adják a szavazatukat". 

A teljes beszédet ide kattintva nézhetik meg, de röviden összeszedtük és feliratoztuk a legerősebb mondatokat, amit a következő videórészletben tudnak megnézni:

A pap, aki bevitte a politika mocsarába a híveket

Németh László plébános közel tízperces szónoklata megdöbbenést keltett a templomban. Többen csóválták a fejüket, sokan már a beszéd közben kimentek.

A politikai rigmusok befejeztével a résztvevők közül sokan kikerekedett szemmel mentek ki a templomból. Márki-Zay megállt az épület előtt, és fogadta a gratulációkat. A plébános nem várta meg a mise végét, hanem a búcsúének közben lelépett az oldalsó bejáraton.

“A pap, aki beviszi a politika mocsarába a híveit, annak el kell viselnie a következményeket” - értékelte a történeteket egy ötgyerekes apa a templom előtt. “Pofátlanság” - vetette oda utána egy idősebb férfi.

"Márki-Zay egy talpig becsületes, tisztességes ember, aki azelőtt lett hiteles, hogy politikusnak állt volna" - mondta a harmincas évei elején járó Dávid. Ő évente négyszer megy templomba, a felesége családja miatt, de most eljött, hogy kiálljon Márki-Zay Péter mellett. Dávid azt is elmondta, hogy most nagyon felbolydult a város, a fiatalok - akik eddig nem foglalkoztak politikával - egymásnak küldözgetik a fejleményeket, és bíztatják egymást, hogy menjenek majd el szavazni a független jelölt mellett.

Voltak olyanok is a templomban, akik Szegedről jöttek át szolidarítani Márki-Zay mellett. Egy fiatal férfi arról beszélt, hogy bár Lázár János és a fideszesek hosszú évek óta nyerik a választásokat a térségben, nagyon sokan utálják őket. Épp ezért jelent sokaknak reménysugarat szerinte Márki-Zay előrelépése, aki “vette a bátorságot ahhoz, hogy beszálljon a politika mocsarába”.

Háromszor annyian voltak a mai misén, mint szoktak, ez karácsonyi mise szintű összejövetel volt, mondta egy idősebb úr. Hozzátette, úgy látszik, van az a pénz, amiért a plébános eladta magát, szégyellheti magát érte. Szerinte Márki-Zay felhívása másfél napja jelent meg, ehhez képest megtelt a templom a támogatóival. “Sokan egymásnak gratuláláltak a mise után, hogy nem balhéztunk a plébános agitációja közben, pedig nagyon szívesen közbeszóltunk volna” - zárta gondolatait a férfi.

Egyáltalán hogy gondolja az atya? Hogy majd mint a birkák módjára be lehet minket terelni, és majd mindenki egyetért vele?

tette fel a kérdést felháborodottan egy férfi.

A templom előtti beszélgetések végén konkrét politikai kérdések is előkerültek. Van, aki szerint az a gond, hogy húsz éve nem jött a városba nyugati cég, és csak látszatberuházások zajlanak a városban. “Most is azért épül a vonat, hogy el tudjon menni, aki tud” - zárta.

Az érezhetően inkább Fidesz-szimpatizánsok közül is volt olyan, akit meglepett Németh László plébános kiállása. Kérdésünkre négy fiatal nő nem igazán akarta kommentálni a történeteket, de később újra odajött hozzánk egyikük, és azt mondta: “amikor a mise végén azt mondták, hogy fogadd el az én szabadságom, na az volt méltó az atyához”.

A polgármester temetésén még kezet nyújtott neki

A mise végén Márki-Zay újságírók kérdésére reagált a templomban történtekre. "Végtelenül elszomorított és nagyon rosszul esett az, hogy a plébános atya, aki Almási István úr temetésén még a menetből kinyúlva, kezet nyújtott nekem, ennek a méltánytalan támadásnak lett az eszköze."

Igen, jól olvasták, az atya, aki most Márki-Zay ellen kampányolt, az elhunyt polgármester temetésén pár hete még kezet nyújtott neki. Márki-Zayt arról is kérdezték, mit szól a plébános kritikájához, miszerint először programot kellene mutatnia. Erre ő a mise után azt mondta, "természetesen kell készülni egy programmal, de én ma egy szentmisére jöttem". Azt is elmondta, ő azt szeretné kérni a plébánostól, hogy térjen meg, és gondolja végig, mit csinál. Mert amit tesz, azzal nem neki árt, hanem az egyháznak. 

Azt gondolom, hogy a katolikus egyház tekintélye óriásit csorbult a mai napon, és arra kérek minden jóérzésű magyar embert, keresztényt, katolikust különösen, hogy imádkozzunk az egyházért, az egyház tisztaságáért

– mondta.

A templomból távozó egyik hölgy szerint húsz évig jóban voltak, Márki-Zay és a plébános együtt dolgoztak az egyházközösségben, de "ennek most egy pillanat alatt vége lett".

Egy másik asszony azt mondta a templomból kijövet: 

Én nagyon tiszteltem ezt az atyát, de ennyire megvették? Eladta magát, eladta az egyházat.

Borítókép: Huszti István / Index.