Hét éve szednek vizitdíjat Pilisen

2018.01.15. 11:37 Módosítva: 2018.01.15. 11:43

Egy önkormányzati rendelet alapján 2010 óta szednek vizitdíjat a pilisi szakrendelőben, derül ki a 168 Óra riportjából. A cikk elsősorban azzal foglalkozik, hogy bár volna lehetőség a díj elengedésére a város szegény, elsősorban cigány lakosságának, erről senkit nem világosítottak fel, így nem is él vele senki.

Hajnal Csilla, Pilis polgármester a 168 Órának azt mondta: a pilisi egészségházat az önkormányzat saját erőből tartja fenn. Ez az államilag szervezett egészségügyi szolgáltatás mellett kvázi „extraként” működik, hogy ne kelljen a lakosoknak minden laborvizsgálatra Ceglédig vonatozniuk (Ceglédre a vonatjegy oda-vissza kétszer 465 forint). Ezért szednek „egészségügyi költség-hozzájárulásnak” nevezett, 300 forintos díjat minden vizsgálat előtt, mondta a Pilisi Vállalkozók által jelölt polgármester. 

Utánanéztünk. A pilisi önkormányzat 2010. december 1-jén fogadta el azt a helyi rendeletet, ami bevezeti az „egészségügyi költség-hozzájárulást”. A konstrukció kísértetiesen hasonlít a 2007-ben bevezetett, majd 2008-ban népszavazáson megszüntetett vizitdíjra. Összege 300 forint, amit minden orvos-beteg találkozó előtt ki kell fizetni. Ha valaki egy nap több orvosnál, több vizsgálaton jár, annyiszor 300 forint a díj.

Egészségház Pilis
Egészségház Pilis
Fotó: Google Maps

A helyi rendelet szerint ezt az összeget csak készpénzben lehet megfizetni, amiről az asszisztens nyugtát, kérésre pedig számlát ad. A pénzt egy vaskazettában kell gyűjteni az sztk-ban, és ha 100 ezer forint összegyűlik, azt be kell fizetni a Polgármesteri Hivatal házi pénztárába. A beszedett díj ugyanis az önkormányzaté, amit az egészségház fenntartására fordít.

A vizitdíjat annak idején nem elsősorban a várható bevétel miatt vezették be, hanem hogy korlátozza a felesleges orvoslátogatásokat. A pilisi rendelettel ellentétben, ha az ember egy nap több vizsgálaton vett részt, akkor is csak egy alkalommal kellett megfizetni a díjat. Bevezetésekor számos kedvezményt határoztak meg. Egyebek mellett nem kellett fizetniük a 18 év alattiaknak, a hajléktalanoknak, a terhesgondozáson részt vevőknek, a daganatos betegeknek, a cukorbetegeknek, a nehéz szociális helyzetben lévők pedig kompenzációt kaptak. Összesen több mint kétmillióan alanyi jogon mentesültek a vizitdíj alól. 

A pilisi vizitdíj esetén legfeljebb arra van lehetőség, hogy valaki mentességet kérjen.