Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hét éve szednek vizitdíjat Pilisen

2018.01.15. 11:37 Módosítva: 2018-01-15 11:43:13

Egy önkormányzati rendelet alapján 2010 óta szednek vizitdíjat a pilisi szakrendelőben, derül ki a 168 Óra riportjából. A cikk elsősorban azzal foglalkozik, hogy bár volna lehetőség a díj elengedésére a város szegény, elsősorban cigány lakosságának, erről senkit nem világosítottak fel, így nem is él vele senki.

Hajnal Csilla, Pilis polgármester a 168 Órának azt mondta: a pilisi egészségházat az önkormányzat saját erőből tartja fenn. Ez az államilag szervezett egészségügyi szolgáltatás mellett kvázi „extraként” működik, hogy ne kelljen a lakosoknak minden laborvizsgálatra Ceglédig vonatozniuk (Ceglédre a vonatjegy oda-vissza kétszer 465 forint). Ezért szednek „egészségügyi költség-hozzájárulásnak” nevezett, 300 forintos díjat minden vizsgálat előtt, mondta a Pilisi Vállalkozók által jelölt polgármester. 

Utánanéztünk. A pilisi önkormányzat 2010. december 1-jén fogadta el azt a helyi rendeletet, ami bevezeti az „egészségügyi költség-hozzájárulást”. A konstrukció kísértetiesen hasonlít a 2007-ben bevezetett, majd 2008-ban népszavazáson megszüntetett vizitdíjra. Összege 300 forint, amit minden orvos-beteg találkozó előtt ki kell fizetni. Ha valaki egy nap több orvosnál, több vizsgálaton jár, annyiszor 300 forint a díj.

Egészségház Pilis
Egészségház Pilis
Fotó: Google Maps

A helyi rendelet szerint ezt az összeget csak készpénzben lehet megfizetni, amiről az asszisztens nyugtát, kérésre pedig számlát ad. A pénzt egy vaskazettában kell gyűjteni az sztk-ban, és ha 100 ezer forint összegyűlik, azt be kell fizetni a Polgármesteri Hivatal házi pénztárába. A beszedett díj ugyanis az önkormányzaté, amit az egészségház fenntartására fordít.

A vizitdíjat annak idején nem elsősorban a várható bevétel miatt vezették be, hanem hogy korlátozza a felesleges orvoslátogatásokat. A pilisi rendelettel ellentétben, ha az ember egy nap több vizsgálaton vett részt, akkor is csak egy alkalommal kellett megfizetni a díjat. Bevezetésekor számos kedvezményt határoztak meg. Egyebek mellett nem kellett fizetniük a 18 év alattiaknak, a hajléktalanoknak, a terhesgondozáson részt vevőknek, a daganatos betegeknek, a cukorbetegeknek, a nehéz szociális helyzetben lévők pedig kompenzációt kaptak. Összesen több mint kétmillióan alanyi jogon mentesültek a vizitdíj alól. 

A pilisi vizitdíj esetén legfeljebb arra van lehetőség, hogy valaki mentességet kérjen.