Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Freedom House: Magyarország a legkevésbé demokratikus uniós ország

2018.01.16. 11:51 Módosítva: 2018-01-16 14:39:49

Az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország – erre a megállapításra jutott a Freedom House elemzése, írja a Hvg.hu.

A 100 pontos skálán Magyarország 72 pontot kapott, ami az uniós országok közül a legrosszabb, még az utánunk következő, második legrosszabb Bulgária is elérte a 80 pontot. Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria 94 ponton áll, szedte össze a lap a régiós országokat. Az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött áll, ők tehát a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak. 

Untitled-1

A világon két ország ért el 100 pontot ezen a listán, Finnország és Svédország. De Kanada és Hollandia is 99 pontot kapott. A legrosszabb besorolást Dél-Szudán kapta, 2 ponttal.

Freedom House elemzésében  külön is írnak Magyarországról, egyszer Törökországgal, egyszer Lengyelországgal állítva párba hazánkat. Azt írják, lehetett volna sikertörténetről is beszélni a demokráciát tekintve, de mostanra mégis autoriter rendszer felé halad az ország. Ahogy Lengyelországban, nálunk is a populista vezetők megerősítették hatalmukat, akik szisztematikusan leépítik a demokráciát, ráadásul törvényi szinten támadják a civileket. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő a hírre úgy reagált, ismerve a szervezet finanszírozási hátterét, teljesen nyilvánvaló, hogy egy újabb Soros-szervezet intézett nyílt támadást Magyarország ellen, a jelentés pedig politikailag motivált és elfogult.

a Freedom House módszertana, eljárása politikailag motivált. Az értékelés is politikai, az Soros Györgyhöz, illetve azokhoz a liberális körökhöz kötődik, amelyekkel ideológiai és politikai értelemben vitában áll Magyarország

- közölte Kovács.