Handó Tünde kritikusai is bekerültek az Országos Bírói Tanácsba

2018.01.16. 09:35

Új tagokat választott az Országos Bírói Tanács hétfő este, és az új személyi összetétel azt sejteti, hogy az eddiginél kritikus hangvételű OBT fogja felügyelni a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal tevékenységét, írta a Hvg.hu.

Az Országos Bírósági Hivatal a bíróságok központi igazgatását végzi, míg ennek a felügyeletét egy 15 fős testület, az OBT végzi. Az OBT feladatai egyebek mellett a következő:

  • ellenőrzi az OBH elnökének központi igazgatási tevékenységét, és szükség esetén az OBH elnöke felé jelzéssel él;
  • véleményezi az OBH elnöke által kiadott szabályzatokat, ajánlásokat;
  • egyetértési jogot gyakorol bizonyos bírói kinevezéseknél.

Vagyis sok olyan jogosítványa van, amellyel számonkérheti Handó Tünde tevékenységét. Erre számíthatunk is a következő években, a Hvg.hu szerint ugyanis az elnök több kritikusát is megválasztották tegnap. Két olyan bíró is tag lett, aki jogi lépéseket is tett Handó tevékenysége miatt.

Tag lett Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Azért fordult például az Alkotmánybírósághoz (AB), mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét.

Ugyancsak az új OBT tagja lett Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak

– így értékelte a választást a lap egyik forrása.

Az új OBT tagja lett Hilbert és Vasvári mellett Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla bírája, Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék megbízott kollégiumvezetője, a Magyar Igazságügyi Akadémia korábbi elnöke, Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék csoportvezető bírája, Rochlitz Zoltán, a Szolnoki Törvényszék bírája, Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke, Matusik Tamás, a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, Léhmann Zoltán, a Váci Járásbíróság elnökhelyettese, Seres Lívia, a Nyírbátori Járásbíróság elnöke, Gaider Bálint, a Zalaegerszegi Járásbíróság bírája, Hornyák Zsolt debreceni járásbíró, Őzéné Hajdú Mária, a szentesi Járásbíróság elnöke és Demjén Péter, az Észak-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetője.