Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmilliós pénzbüntetésre ítélték a jobbikos Zagyvát

2018.01.16. 13:57 Módosítva: 2018-01-16 15:25:00

Első fokon, nem jogerősen 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte zaklatás miatt a Balassatgyarmati Törvényszék Zagyva György Gyulát, a Jobbik korábbi parlamenti képviselőjét, írja az MTI.

A vád szerint Zagyva tavaly júniusban életveszélyesen megfenyegette és lezsidózta Varga-Bíró Tamás zenészt. Zagyva és Varga-Bíró konfliktusa azután következett be, hogy a volt jobbikos képviselő szerepelt Gulyás Márton választási rendszert kritizáló videójában. A zenész a Facebookon azt írta Zagyvának, hogy "te is csak egy liberális köcsög vagy". Zagyva erre állítólag felhívta a zenészt, hogy ezt nem fogja megúszni, mire Varga-Bíró elment feljelentést tenni a rendőrségen. Épp a balassagyarmati rendőrkapitányságon volt, amikor újra hívta Zagyva. A zenész kihangosította a telefont, hogy a jegyzőkönyvet felvevő tiszt is hallja az egészet. 

Varga-Bíró a Magyar Időknek azt nyilatkozta, hogy Zagyva azt mondta neki másodszorra, hogy   "Büdös zsidó! Hagyjuk ezt a zsidó tempót! Figyelj, VBT, ma este ne aludj otthon, neked véged van, faszszopó köcsög, meg leszel baszva, elintézünk örökre! Kinyírunk téged is, a feleségedet és a kislányodat is!".

A bíróság szerint az első telefonbeszélgetés során büntetőjogilag releváns kijelentés nem hangzott el, a másodikkal azonban egyértelműen megvalósult a zaklatás vétsége, ezért a bíróság bűnösnek találta a HVIM társelnökét. Zagyva és védője felmentésért fellebbezett.

Az ügyre reagált Orbán Viktor kormányfő is, aki júniusban arra utasította a belügyminisztert, hogy a gyalázatos antiszemita fenyegetőzés miatt a törvény teljes szigorával lépjen fel.

Zagyvát 2014-ben jogerősen már egyszer elítélték zaklatás miatt, mert 2010-ben Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon megfenyegette a Hetek című lap újságíróit.

Mellesleg Varga-Bíró Tamásról január elején írta meg a 444.hu, hogy a Kurucinfo Holokamu-rovatának szerzőjeként szintén nem egyszer zsidózott, most pedig a kormányközeli Pesti Srácok szerzője, és az Echo TV rendszeres vendége. Varga-Bíró a leleplező cikk után bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, és közölte, felhagy az írással.