Jávor Benedek tudni akarja, mit követett el Tiborcz István

2018.01.17. 13:34 Módosítva: 2018.01.17. 21:51

Közérdekű adatkéréssel fordult Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője Lázár Jánoshoz és Polt Péterhez, hogy nyilvánosságra kerülhessen, pontosan milyen szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Orbán Viktor veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt. által elköltött uniós támogatásokkal kapcsolatban. Ahogy a politikus az adatigénylés Facebookra feltett fotója alatt írta:

Jogunk van megismerni az igazságot Orbán Viktor vejének szerepéről a közvilágítás korszerűsítésére fordított uniós pénzek szabálytalan költésében.

Jávor szerint az adatigénylésre azért van szükség, mivel a kormány - a 4-es metró építésével kapcsolatos szabálytalanságokkal ellentétben - agyonhallgatta az OLAF jelentésének megállapításait. Jávoron kívül a jelentés nyilvánosságra hozását követeli az LMP, az MSZP és Jobbik is.

A magyar nyilvánosság csak a Wall Street Journal amerikai üzleti lapon keresztül értesülhetett arról, hogy az OLAF 35 darab, 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált, és nemcsak szabálytalanságokra, hanem összeférhetetlenségre is bukkant. Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt.

Az Orbán Viktor vejének tulajdonában csúcsra tört cég már több városban korszerűsíthette a közvilágítást uniós pénzből, például Szolnokon, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Zalaegerszegen is. A munka néhol hagyott kívánni valót maga után , Zalaegerszeg egyes részein például tök sötét volt azután, hogy beszerelték az Elios lámpáit, amelyeket végül ki kellett cserélni.

Az Elios 2015-ig volt Tiborcz István tulajdonában, a cég közbeszerzéseinek ügyében rendőrségi nyomozás is indult, amit egy évvel később lezártak.

Szanyi Tibor is Polt Péterhez fordult

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő is levélben kérte Polt Pétertől, hogy hozzák nyilvánosságra az Elios Zrt-ről szóló OLAF-jelentést. Ahogy levelében rámutatott: gyanús részlet, hogy amíg az OLAF vizsgálódása során komoly szabálytalanságokat talált, addig a magyar hatóságok ugyan elindítottak egy nyomozást az Elios Innovatív Zrt-vel szemben, de azt bűncselekmény hiányában egy év után megszüntették.

„A demokrácia alappillére az átláthatóság és elszámoltathatóság. Biztos vagyok benne, hogy mint az igazságszolgáltatás jogszabály által kötelezetten független közreműködője, ezt az Ügyészség sem gondolja másként – írta a szocialista politikus. – Éppen ezért bízom benne, hogy a 4-es metróval kapcsolatos OLAF jelentéshez hasonlóan az Elios közbeszerzéseit vizsgáló OLAF dokumentum nyilvánosságra hozatalának sem lesz semmilyen akadálya.”