Lázár: Itt a kiváló alkalom, hogy Soros abbahagyja

D KOS20171214014
2018.01.18. 14:24 Módosítva: 2018.01.18. 15:44

Lázár a "Stop Soros" törvények bemutatásával kezdte 2018 első Kormányinfóját, sorrendben a 107.-et. (Ezekről a javaslatokról itt írtunk részletesen.) Azt mondta, a kormány előtt álló legfontosabb feladat a migráció kezelése. A Nemzeti Konzultáción 2,356 millió ember mondta el a véleményét, márpedig a támogatásra szüksége van a kormánynak, mert a kerítés felhúzása semmi ahhoz képest, hány csatát kell folytatni Brüsszelben rejtve, vagy nyíltan, közölte. Ez nem pártügy, mert többen válaszoltak, mint ahányan a Fideszre vagy KDNP-re szavaztak legutóbb, tette hozzá.

"Meg kell vizsgálnunk, miben tudunk továbblépni, hogy a biztonság erősödjön. A kormány ezért azt javasolja a parlamentnek, hogy 3 új törvényt hozzon", majd részletesen felsorolta a már ismert javaslatokat. A társadalmi egyeztetésre februárig van idő, akkor terjesztik a Ház elé a tervezetet.

Lázár azt mondta, 2017-ben 1291 fő részére biztosítottak oltalmat, részesítették őket nemzetközi védelemben, nemzetközi szerződések alapján. Aki bajban van, annak segítünk, mondta. Ők nem összekeverendők az illegális migránsokkal, akik semmi elől nem menekülnek, csak jobb gazdasági körülményeket keresnek, tette hozzá. Később egy kérdésre válaszolva azt mondta, ezek az emberek, akiket nemzetközi kötelezettség miatt részesítünk oltalomban, döntő többségükben visszatérnek az anyaországukba, kisebb részben pedig Nyugat-Európába, legalábbis a 2015-ös nagyjából 500 főnél ez a tapasztalat. "Befogadás 0, védelemben részesítés 500-1000 lehet", mondta az idei becslésekre vonatkozó kérdésre.

A miniszter közölte: a törvényjavaslat vonatkozik arra, aki támogatja a migrációt. A kormány javaslata, hogy a finanszírozóra is vonatkozzon a jogszabály, azaz Soros Györgyre. "Ez egy kiváló alkalom arra, hogy Soros abbahagyja a migráció szervezését, támogatását". Ha így tesz, akkor a törvény nem vonatkozik majd rá, magyarázta Lázár. Az ő támogatói-finanszírozói tevékenysége a törvény hatálya alá fog tartozni, mondta. Az EU-s és norvég alapos támogatást nem kell majd külföldi támogatásként értelmezni, mondta az RTL kérdésére.

A civilek önbevallását arról, szerveznek-e illegális migrációt, kapnak-e külföldi támogatást, illetve mennyit, az ügyészség ellenőrzi majd.

Hogy hogy kaptak védelmet, ha eddig az volt a kormány álláspontja, hogy az első biztonságos országig kell elmenni, ha onnan valaki továbbmegy, az már migráció? Lázár erre azt mondta, a Bevándorlási Hivatal mérlegel, de a kormány eddig is azt mondta, hogy aki védelemre szorul, az megvédik.

Lázár szerint Pintér konkrét idegenrendészeti, határrendészeti értelemben mondta szerdán, hogy Soros nem végez illegális bevándorlást szervező, segítő tevékenységet. "Ne magyarázzák félre a belügyminiszter szavait", mondta Lázár Kovács Zoltán kormányszóvivővel együtt.

Azt is mondták, senkinek nincs olyan szándéka, hogy kitiltsák Soros Györgyöt. Schengen miatt elég nehéz is lenne, tette hozzá a miniszter.

Nem lehet egy civilszervezetnek megtiltani, hogy azt tegye, amire létrejött, de szabályozni lehet. Legyen transzparens, hogy mit csinálnak, ellenőrizhető, elszámoltatható legyen. Az illetéket azért kell tőlük beszedni, mert az államnak is rengeteg költsége van a határzár miatt, ez nem adó. Csak új szabályozást alkottunk, ami ezekre a szervezetekre vonatkozik, magyarázta Lázár.

Miniinterjú Lázár Jánossal

Tiborcz+OLAF

Lázár erről az ügyről azt mondta, a kormány utasítást az ügyészségnek nem adhat, csak véleményt mondhat. A vélemény: vizsgálják ki az OLAF javaslatait, mint mindegyiket.

Lázár az esetleges nyilvánosságra hozatalról azt mondta, a 4-es metróval kapcsolatos bizottsági jelentést például évek után, minden eljárás lezajlása, így az Európai Bizottság (EB) vizsgálatának lezárása után hozták nyilvánosságra, Ezt a folyamatot végig kell járni. Ő még azt sem tudja, a kormány mikor kapja meg a jelentést, ami a nemzetközi sajtóban előbb szivárgott ki, mint hogy a magyar kormányhoz hivatalosan eljutott volna. Az eljárásrend, hogy az OLAF javaslatot tesz az EB-nek, a tagállamnak. A tagállam észrevételt tehet, majd az EB lezárja az eljárást. Ha nem jutnak dűlőre, bírósági ügy lesz belőle. A kormány egyébként a bizottsági jelentést tudja nyilvánosságra hozni, az OLAF-jelentést az OLAF tudja, tisztázta hozzá később, újságírói kérdésre.

A Direkt36 kérdésére, miszerint az Elios az első sikerét a Lázár-féle Hódmezővásárhelyen aratta, majd ez lett a referenciájuk, Lázár azt mondta, neki az a fontos, hogy az iskolából hazatérő gyerekek világosban mennek haza, most szuper a közvilágítás. Ma, aki olyan városban lakik, ahol ez a program megvalósult, az azt látja, hogy ott 50 százalékkal jobb a világítás mint a szomszéd településeken.

Közbeszerzési eljárás dönt, nem az, hogy ki kivel jár. "Én nem foglalkozom senkinek a magánéletével", volt a válasz arra a kérdésre, tudta-e akkor, hogy Tiborcz István Orbán lányának párja. Az Elios jó ajánlatot adott, mondta Lázár, ez volt a legjobb ajánlat.

A Magyar Nemzet Elios-témájú érdeklődésére pedig azt mondta, kérdezze meg a tulajdonosukat, 2013-ig ugyanis 53 százalékban a Közgép volt az Elios tulajdonosa. (A Közgépnek is Simicska Lajos a tulajdonosa, csakúgy, mint a Magyar Nemzetnek.)

Hódmezővásárhely, Románia, Amerika

Lázár az erről, mármint a helyi polgármester-választási kampányról szóló kérdésre azt mondta, a vásárhelyi polgárok bölcsessége majd rendet vág a vitákban. Azt mondta, nagyra értékeli a szerkesztőségek érdeklődését, a BBC is bejelentkezett már, de "hagyják meg nekünk, hogy a szavazófülke magányában eldöntsük" a dolgokat. A templomban nem volt ott, állást foglalni nem tud. Ugyanakkor az országnak olyan országnak kéne lennie, ahol egy katolikus plébánosnak el kellene tudnia mondani a véleményét anélkül, hogy elkezdenék üldözni, gyűlölni. Az elrettentő, hogy a sajtó egy része fenyegeti azt a plébánost, aki kimondja, amit gondol. Ezt durvának gondolom, súlyosabbnak tartom mint azt, ami a kampányban folyik, mondta.

Amikor a Fidesz munkáját kritizáló papi véleményt hallok, ugyanezt gondolom, nincs különbség pro és kontra, tette hozzá.

Lázár ugyanakkor kiállt a fideszes jelölt mellett. Szerinte aki hazudik, vagy Gyurcsány támogatását elfogadja, az nem vásárhelyi, utalt Márki-Zay Péter független jelölt eddigi kampányára.

Az új román miniszterelnökről azt mondta, 100 éves történelmi tapasztalat alapján nem volt még olyan román miniszterelnök, akinek kapcsán a magyar kormány reménykedhetett volna, ez a fogalom magyar-román relációban nem értelmezhető, mondta.

Lázár nem találkozott azzal a hírrel, hogy új nagykövetet küld az Egyesült Államok, így nem is erősítették meg ezt a hírt. Ezt a kérdést az Egyesült Államoknak kell feltennie, mondta, hozzátéve: jobb, ha van nagykövet, mintha nincs, mert akkor mindent meg tudunk beszélni egymással. Kovács Zoltán annyit mondott, bízzunk benne, hogy új fejezetet lehet nyitni az amerikai-magyar kapcsolatban, amit sokminden terhelt az utóbbi időben.

Kerényi álma, fideszes gyűjtés

Kerényi Imre álmodott valamit, ami nem úgy lesz, ilyen van, mondta Lázár az erről szóló hír, a vörösberényi tábor kapcsán. Lázár azt mondta, a táborhely sima Erzsébet-programot valósít majd meg.

Lázár azt mondta, ő is utalt a Fidesznek a Soros elleni harcra, de szerinte ebben semmi különös nincs, hiszen egy húsz éves szabály a Fideszben, hogy aki valamilyen tisztségviselő lesz, annak a közösbe bele kell adni ilyen alkalmakkor. Azt nem árulta el, mennyi pénzt adott. Kovács hozzátette: ilyen adománykérő levél menetrendszerűen kimegy minden választás előtt, nincs ebben semmi újdonság.

Gazdasági percek

Lázár emlékeztetett arra, hogy idén január elsejétől 8 százalékkal nőtt a minimálbér, és nő a garantált bérminimum is. A bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintot, a reálkeresetek 58. hónapja nőnek, mondta. A magyar családoknál 60 milliárd forint marad az idei új törvények miatt. Csökken az internetáfa, év végére pedig a szélessáv bővítése is jön. A miniszter felsorolta az összes kedvező adóváltozást - éttermi áfa, lakásbérbeadás, SZJA, albérlettámogatás, családi adókedvezmény, diákhitel, diplomás GYED stb.

A kormány döntött arról, hogy a CSOK-szabályok bürokráciáját is csökkenti, avagy ahogy Lázár mondta, liberalizálja. Két hét múlva a kormány dönt. A KRESZ-vizsga díját nyártól visszaigényelhetik a fiatalok. A munkanélküliség 4 százalék alá csökkenhet idén, mondta. Az egyetemi tanárok 5 százalékos béremelést kapnak, a mentősök 10 százalékot, a szoc. szférában is lesz átlagosan 19 százalék béremelés, mondta. Katonáknál, rendőröknél 5 százalékos, postásoknál, vasutasoknál 12 százalékos átlagos béremelés lesz.

A ország EU-s kerete kimerülőben van, azaz a pénzről a kormány a döntéseket meghozta. A pénzek sorsáról 96 százalékban döntöttek. 2017-ben 4278 milliárdos kötelezettségvállalás történt. 2017-ben 2400 milliárd forintot fizettek ki a kasszából. 23705 projekt "lett leértékelve".

A kormány döntött a kis teljesítményű napelemes beruházások támogatásáról is. Ez a szuverenitást erősíti, mondta Lázár. 50 százalékot tud Paks a napi áramigényből, az 50 százalékos importot akarják kiváltani. A napelem lehet a megoldás, ez lesz a magyar energetikai politika pillére. Importot 10 éven belül el akarják hagyni.

Nemzeti tulajdonban lévő napelemparkokat akarnak létesíteni. A földművesek létesítsenek napelemparkot a saját területükön. Egy hektárra mehet egy kis park, az állam felvásárlási kötelezettséget vállal, és támogat.

A reptér és a belváros összekötésének koncepcióit is vizsgálja a kormány, közvetlen gyorsvasutat akarnak. Fejlesztik a szegedi tudományegyetemet is az új rektorral, Rovó Lászlóval. 20 milliárdos, hazai építőipari vállalkozásokat támogató pályázatot írnak ki, ez a szektor jól fejlődik, de kimarad az EU-s pályázatokból, mondta.

A közmunkás bért nem tervezik emelni, hogy ezzel is motiválják őket a versenyszektor irányába. Hosszú távon 80 ezerre kell beállítani a közmunkás létszámot, a többiek el tudnak menni a versenyszférába, mondta.

(Borítókép:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is az Index most indult Facebook-csoportjában!