Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Kilenc hónapja emelt kezet egy rendőrre, most emeltek vádat az ügyben

2018.01.19. 10:05

Vádat emeltek egy 43 éves férfi ellen, aki még tavaly április 4-én, egy Kossuth téri tüntetésen megütött egy rendőrt, közölte a Fővárosi Főügyészség. A vádlottat is megkerestük az üggyel kapcsolatban, aki szerint a videofelvételek őt igazolják és nem érti, miért lett ebből vádemelés.

Aznap rendőrkordon védte a Parlamentet, miután a kormánypárti képviselők elfogadták a CEU-törvényt, és az egyetem Nádor utcai épületétől néhány ezren átvonultak a Kossuth térre. Itt felolvasták azoknak a nevét, akik igennel szavaztak, majd zengett a „hazaárulók, hazaárulók!” és a „ruszkik haza!”

Később a IX. kapunál lévő lépcsősor előtt lökdösődés kezdődött, és „a BRFK állományában szolgálatot teljesítő rendőr törzszászlós egyik kezét előre nyújtva igyekezett visszatartani a lépcsősor felé meginduló, lökdösődő tömeget”. A zászlót tartó férfi ekkor „egy alkalommal, tenyérrel szem-, illetve járomcsont tájékon ütötte, eltalálva a szemüvegét is” – olvasható az ügyészség közleményében. Hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják.

Mint az közvetítésünkből is kiderül, a rendőrség aznap még a demonstráció békés jellegét hangsúlyozta, és azt is írták, hogy intézkedésre nem volt szükség. Több mint kilenc hónappal az események után most mégis vádemelési szakaszba jutott az ügy.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a vádlottat, aki elmondása szerint egyáltalán nem próbálta erőszakkal akadályozni a rendőrséget, igazát pedig videofelvételekkel is tudja igazolni. A férfi szerint mindössze annyi történt, hogy a tömeget távol tartani  igyekvő egyik rendőr nem volt ura a helyzetnek, a keze pedig véletlenül a férfi mellkasáról a nyaka alsó részére került és a nyakának feszülve próbálta eltolni a tömeget. 

A férfi szerint a videókon látszik, hogy próbálja vele felvenni a szemkontaktust, majd a zajban többször rákiáltani. Mivel egyik sem használt, a testi épsége megóvása érdekében a kezét használta, ami egy szerencsétlenül alakult ütéshez vezetett. 

A nyomozással kapcsolatban a férfi elmondta, hogy szembesítésre is sor került, ahol a rendőrrel együtt megnézték a felvételeket, majd mindkét fél elnézést kért egymástól. Ezért nem is érti, hogy miért történt vádemelés.