Hirado.hu: Szél migránsszakértője megbukott az átvilágításon

2018.01.19. 14:09

A hirado.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült, "nyomós nemzetbiztonsági oka" van, hogy Szél Bernadett LMP-s társelnököt Németh Szilárd fideszes politikus "eltanácsolta" a nemzetbiztonsági bizottság üléseitől, írja az MTI. Az ellenzéki politikus a közmédia szerint a migrációs válság közepén egy olyan külsős szakértő-munkatársat jelölt a bizottságba, akinek az átvilágítása során problémák merültek fel: Kabulban született, illetve "az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet", a MigSzol alkalmazottja volt". 

Németh Szilárd azzal érvelt, hogy Szél Bernadett "kapcsolatban áll a Soros-birodalom bevándorlás-szervező civil szervezeteivel, politikusként a bevándorlást és a kvótákat képviseli", ezért a kormánypárt kockázatosnak tartja, ha jelen van a bizottsági üléseken, amikor a Soros-terv a téma. A kormánypárt azt kérte, jelöljön az LMP más tagot a bizottságba, illetve jelezték, ha mégis elmegy, ők kivonulnak az ülésről.  

Szél Bernadett minderre úgy reagált, hogy Németh Szilárd nem tilthatja ki őt a bizottságból, ha ezt mégis megteszi, akkor minden létező jogi eszközt igénybe vesz majd. Jelezte, hogy részt fog venni a bizottság soron következő ülésén.   

A hírportál szerint egy konkrét nemzetbiztonsági jelentőségű ügy áll a bizottsági "távoltartás" mögött, és ez "érzékenyen érinti" az LMP miniszterelnök-jelöltjét. A portálnak több egymástól független rendészeti és kormányzati forrás is megerősítette, Szél Bernadett a migrációs válság közepén egy külsős szakértő-munkatársat jelölt a nemzetbiztonsági bizottságba, akinek az átvilágítása során problémák merültek fel a múltjában: 1986-ban az afgán fővárosban, Kabulban született, korábban a MigSzol alkalmazottja, "az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet munkatársa volt". Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megállapította, hogy a fiatalember nemzetbiztonsági kockázatot jelent, az alkalmazását ezért elutasította. Szél Bernadett a döntés ellen fellebbezést nyújtott be a belügyminiszterehez, aki azonban helyben hagyta az AH döntését - írta a hirado.hu.

Szél Bernadett egyébként nemzetbiztonsági bizottsági tagként rendelkezik a megfelelő átvilágítási papírral, vagyis jogilag nincs indok arra, hogy kitiltsák a bizottsági ülésről.

Keressük Szél Bernadettet, azt ígérték, nyilatkoznak a témában. Amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

Frissítés: Az LMP közleményt adott ki. Azt írják, Szél Bernadett érvényes átvilágítással és mandátummal rendelkező országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági bizottság tagja, ezért joga van ott lenni az üléseken, és ez így lesz jövő csütörtökön, és a bizottság minden hátralévő ülésén.

"A valódi nemzetbiztonsági kockázatot nem Szél Bernadett jelenti, hanem az, ha a fideszes tagok minden jogalap nélkül lehetetlenné teszik a parlament egyik legfontosabb bizottságának munkáját, vagy ha Orbán Viktor konkrét kérés ellenére sem hajlandó megjelenni a bizottság előtt.  A Fideszt valójában egy dolog zavarja, hogy Szél Bernadett valódi kérdéseket tesz fel, és nem engedi a kormányzati propaganda eszközévé süllyeszteni a Nemzetbiztonsági bizottságot. A bojkott és a Fidesz támadásai csak azt bizonyítják, hogy az LMP jó úton jár, ezért mi folytatjuk a munkát, és továbbra is a valóságról fogunk beszélni a Nemzetbiztonsági bizottságban, a parlamentben és az ország minden pontján, mert tudjuk, hogy a valóság a Fidesz-kormány legnagyobb ellenfele", írták.