Orbán: Átmeneti oltalmat nyújtunk 1300 embernek

2018.01.19. 07:50

„Soros György nyíltan el szokta mondani, hogy rengeteg pénzt fordít a migráció támogatására, van egy terve. Azt mondta, hogy a probléma a kerítés, mi pedig azt mondjuk, hogy a migráció a probléma, és a kerítés a megoldás” – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A Stop Soros törvénytervezet elfogadása után „Soros György eldöntheti, hogy folytatja vagy befejezi-e azt, amit csinál” – mondta Orbán Viktor.

Azt ígéri, hogy nagyítóval fogják nézni a migrációt támogató szervezetek gazdálkodását.

Hozzátette, Magyarország egy szabad ország, mindenről lehet vitatkozni, „a szociális média elviszi a vitákat az emberek lakásáig”.

D KOS201801190027
Fotó: Koszticsák Szilárd

Nekünk is vannak demográfiai problémáink, nemcsak a nyugati országoknak, de mi ezt nem betelepítéssel, hanem családpolitikai intézkedésekkel akarjuk megoldani a kormányfő szerint.

Az egyik máltai lapnak megszellőztetett 1300 menekült „nem törte ránk az ajtót, hanem bekopogtatott a határátkelőn”, ezek az emberek mondták, hogy védelemre szorulnak. A magyar hatóságok pedig megvizsgálják a kérelmüket. „Átmeneti oltalmat nyújtunk nekik, nem lesznek magyar állampolgárok. Amint rendeződik a helyzetük, vissza kell térniük a hazájukba.”

Ugyanakkor a magyar kormány sosem fogadta el az európai uniós kvótaszabályokat, így azok alapján senki semmilyen jogot nem követelhet magának Magyarországon.

A magyar-lengyel kapcsolatokról is szó volt

A kormányfő elmondta: az év eleji személyes találkozó után telefonon is beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, és megerősítették, mindkét ország kitart korábbi migránspolitikája mellett, nem akarnak bevándorlóországgá válni, a kvótáknak nem engednek.

A Varsó ellen indított EU-s eljárásokról azt mondta: Lengyelország számíthat Magyarországra, „nem történhet meg az a szégyen, hogy egy becsületes tagállamot indokolatlan vádak alapján eljárás alá vonjanak”.

Arról is beszámolt, dolgoznak egy közép-európai fejlesztési bank közös felállításán. Ezzel kapcsolatos dátumokról a visegrádi miniszterelnökök jövő pénteki budapesti találkozóján dönthetnek.

Közelmúltbeli berlini látogatásáról Orbán Viktor kifejtette: előadásában arról beszélt, Kína nem veszély, hanem lehetőség. Közép-Európában olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, például elektromos hálózatok összekapcsolása, gázvezeték-építés, közlekedési útvonalak kiépítése, amelyekre vagy az EU regionális kohéziós alapjaiból lehetne forrásokat szerezni, vagy bankoktól, vagy ha azok drágák, akkor a kontinensen kívülről. Például Kínától, amely vállalja, hogy az európai pénzügyi kondícióknál jobb feltételek mellett finanszíroz közép-európai fejlesztési programokat.