Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán: Átmeneti oltalmat nyújtunk 1300 embernek

2018.01.19. 07:50

„Soros György nyíltan el szokta mondani, hogy rengeteg pénzt fordít a migráció támogatására, van egy terve. Azt mondta, hogy a probléma a kerítés, mi pedig azt mondjuk, hogy a migráció a probléma, és a kerítés a megoldás” – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A Stop Soros törvénytervezet elfogadása után „Soros György eldöntheti, hogy folytatja vagy befejezi-e azt, amit csinál” – mondta Orbán Viktor.

Azt ígéri, hogy nagyítóval fogják nézni a migrációt támogató szervezetek gazdálkodását.

Hozzátette, Magyarország egy szabad ország, mindenről lehet vitatkozni, „a szociális média elviszi a vitákat az emberek lakásáig”.

D KOS201801190027
Fotó: Koszticsák Szilárd

Nekünk is vannak demográfiai problémáink, nemcsak a nyugati országoknak, de mi ezt nem betelepítéssel, hanem családpolitikai intézkedésekkel akarjuk megoldani a kormányfő szerint.

Az egyik máltai lapnak megszellőztetett 1300 menekült „nem törte ránk az ajtót, hanem bekopogtatott a határátkelőn”, ezek az emberek mondták, hogy védelemre szorulnak. A magyar hatóságok pedig megvizsgálják a kérelmüket. „Átmeneti oltalmat nyújtunk nekik, nem lesznek magyar állampolgárok. Amint rendeződik a helyzetük, vissza kell térniük a hazájukba.”

Ugyanakkor a magyar kormány sosem fogadta el az európai uniós kvótaszabályokat, így azok alapján senki semmilyen jogot nem követelhet magának Magyarországon.

A magyar-lengyel kapcsolatokról is szó volt

A kormányfő elmondta: az év eleji személyes találkozó után telefonon is beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, és megerősítették, mindkét ország kitart korábbi migránspolitikája mellett, nem akarnak bevándorlóországgá válni, a kvótáknak nem engednek.

A Varsó ellen indított EU-s eljárásokról azt mondta: Lengyelország számíthat Magyarországra, „nem történhet meg az a szégyen, hogy egy becsületes tagállamot indokolatlan vádak alapján eljárás alá vonjanak”.

Arról is beszámolt, dolgoznak egy közép-európai fejlesztési bank közös felállításán. Ezzel kapcsolatos dátumokról a visegrádi miniszterelnökök jövő pénteki budapesti találkozóján dönthetnek.

Közelmúltbeli berlini látogatásáról Orbán Viktor kifejtette: előadásában arról beszélt, Kína nem veszély, hanem lehetőség. Közép-Európában olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, például elektromos hálózatok összekapcsolása, gázvezeték-építés, közlekedési útvonalak kiépítése, amelyekre vagy az EU regionális kohéziós alapjaiból lehetne forrásokat szerezni, vagy bankoktól, vagy ha azok drágák, akkor a kontinensen kívülről. Például Kínától, amely vállalja, hogy az európai pénzügyi kondícióknál jobb feltételek mellett finanszíroz közép-európai fejlesztési programokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?