Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

30 gyereket mentettek ki a szomáliai terrorszervezet iskolájából

GettyImages-688877692
2018.01.20. 08:18

Amerikai különleges egységek és szomáliai katonák közös akciójában legkevesebb harminc gyermeket sikerült kiszabadítani az al-Shabaab terrorszervezet egyik iskolájából, írja az MTI. Abdirahman Yariisow szomáliai hírközlési miniszter pénteken az állami rádióban azt mondta: az akciót csütörtök este a Mogadishutól északra fekvő Közép-Shabelle Jame'a Jilay nevű falujában hajtották végre. Az összecsapásban hat iszlamista és négy gyerek is életét vesztette.

Az iszlamisták a vallási iskolában (medresze) a gyerekeknek radikális nézetrendszerüket igyekeztek bevésni. A település egyik lakója telefonon arról számolt be, hogy a szomáliai hadsereg páncélozott járművekkel vonult ki, akciójukat pedig helikopter is támogatta a levegőből.

Csütörtökön az amerikai légierő a kelet-afrikai állam déli részében végrehajtott támadása négy al-Shabaab terroristával végzett. Az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó al-Shabaab lázadást folytat az ENSZ támogatta mogadishui kormány ellen, rendszeresen megtámadja a szomáliai biztonsági erőket és az őket erősítő afrikai uniós katonai egységeket. Az al-Shabaab az iszlám törvényeknek, a saríának egy szigorúan értelmezett változatát akarja bevezetni az országban.

(Borítókép: Szomáliai különleges egységek harcászati bemutatója, Baidoa, Szomália 2017 májusában. Fotó: Andrew Renneisen, The Washington Post / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek