Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

30 gyereket mentettek ki a szomáliai terrorszervezet iskolájából

GettyImages-688877692
2018.01.20. 08:18

Amerikai különleges egységek és szomáliai katonák közös akciójában legkevesebb harminc gyermeket sikerült kiszabadítani az al-Shabaab terrorszervezet egyik iskolájából, írja az MTI. Abdirahman Yariisow szomáliai hírközlési miniszter pénteken az állami rádióban azt mondta: az akciót csütörtök este a Mogadishutól északra fekvő Közép-Shabelle Jame'a Jilay nevű falujában hajtották végre. Az összecsapásban hat iszlamista és négy gyerek is életét vesztette.

Az iszlamisták a vallási iskolában (medresze) a gyerekeknek radikális nézetrendszerüket igyekeztek bevésni. A település egyik lakója telefonon arról számolt be, hogy a szomáliai hadsereg páncélozott járművekkel vonult ki, akciójukat pedig helikopter is támogatta a levegőből.

Csütörtökön az amerikai légierő a kelet-afrikai állam déli részében végrehajtott támadása négy al-Shabaab terroristával végzett. Az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó al-Shabaab lázadást folytat az ENSZ támogatta mogadishui kormány ellen, rendszeresen megtámadja a szomáliai biztonsági erőket és az őket erősítő afrikai uniós katonai egységeket. Az al-Shabaab az iszlám törvényeknek, a saríának egy szigorúan értelmezett változatát akarja bevezetni az országban.

(Borítókép: Szomáliai különleges egységek harcászati bemutatója, Baidoa, Szomália 2017 májusában. Fotó: Andrew Renneisen, The Washington Post / Getty Images)