Árpád
-2 °C
4 °C

Nagy pofont kapott Szijjártótól a kormányzati kommunikáció

GettyImages-649473260
2018.01.20. 08:45

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a Magyar Hírlapnak, és megpróbálta megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy a kormány tavaly befogadott 1300 menekültet, miközben az elmúlt években 20 milliárd forintot költött el menekültellenes propagandára. 

"Azok, akik oltalmazotti státuszt kaptak, a törvényeket betartva beadták a kérelmüket, amit a magyar hatóságok a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően elbírálták, és aki valóban rászorult, oltalmazotti státuszt kapott. Ez azt jelenti, hogy addig itt maradhat, amíg a hazájában fenyegetettségnek van kitéve, de a veszély elmúlta után haza kell térnie" - mondta a külügyminiszter. Majd jött a tételmondat: 

"Mindennek azonban semmi köze sincs a tömeges illegális bevándorláshoz, a kettő összekeverése rendkívül hazug, tisztességtelen magatartás."

Érdekes, hogy épp annak a kormánynak az egyik tagja mondja ezt, amelyik az elmúlt három évben tudatosan mosta össze a háború elől menekülőket a gazdasági bevándorlókkal és a terroristákkal. 

De Szijjártó tartogatott még egy nagy mondást a tavaly befogadott 1300 menekülttel kapcsolatban: "A mi álláspontunk világos: mi egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni, mert Magyarországra illegális migráns nem jöhet be. Pont. Ezért építettünk kerítést, ezért költöttünk egymilliárd eurót határvédelemre, és ezért ellenezzük a kvótát."

Itt egy olyan nyelvi bravúrnak lehetünk tanúi, ami mellett érdemes megállni egy pillanatra. Azt mondja a miniszter, hogy egy migránst sem engedtünk be. Olvassuk csak vissza, hogyan nevezi azokat a miniszter, akiknek oltalmazott státuszt adott a bevándorlási hivatal? Sehogyan. Hiszen vagy ki kellene akkor mondani, hogy ők menekültek, amit az elmúlt napokig nagy körültekintéssel került a kormánykommunikáció, vagy rájuk is a migráns kifejezést kellene használni, de akkor meg ugye nem lehetne lobogtatni, hogy egy migránst sem engedtünk be.

(Borítókép: Szijjártó Péter beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány konferenciáján, 2017. márciusban. Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg/Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?