Alkotmányellenesnek mondta ki egy bíróság az iskolák államosítását

2018.01.22. 10:35

A 444 tudomása szerint bírósági határozat mondja immár ki, hogy a kormány több ponton is alkotmányellenes módon államosította az önkormányzati iskolákat.

A lap emlékeztet rá, hogy a Fidesz-kormányzat két nagy lépésben bonyolította le az addig jórészt önkormányzati fenntartású közoktatás központosítását és államosítását. Az első, 2013 elején kezdődő ütemben az önkormányzatoktól elvonták az iskoláik fenntartói jogosítványait, de az iskolák működtetése akkor még az önkormányzatoknál maradt.

Aztán 2017 elejétől az iskoláikat még saját kezűleg működtető önkormányzatokat is arra kényszerítették egy új törvénnyel, hogy az ingatlanaikat „önként” adják át ingyenes vagyonkezelésbe az állami fenntartónak. Csömör önkormányzata ezt ugyan kényszerből megtette, de egyben bírósághoz is fordult. 

A per egy éven át zajlott. Az alperes az EMMI volt, majd a perbe beavatkozóként belépett a KLIK is. A bíróság végül 2018. január 8-án arról értesítette a felperes Csömört, hogy felfüggeszti a pert, a törvény több pontját ugyanis alkotmánysértőnek találta, ezért a felfüggesztéssel egyidőben az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy az semmisítse meg a jogszabály több pontját. Az AB-nek az ügyben legkésőbb 90 napon belül kell döntést hoznia - írja a 444.

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index most indult Facebook-csoportjához!