Endometriózis: tényleg sokaknak éveket kell várniuk a műtétre

2018.01.22. 17:06

Az egészségbiztosító friss listája szerint mégis vannak olyan betegek, akik akár 3 és fél évet várnak az endometriózis miatt szükséges bélműtétre, bár ezt az egészségügyi kormányzat nemrég még cáfolta – írja a Népszava. 

A Semmelweis Egyetemen vizsgálat indult annak tisztázásra, hogy az intézmény nőgyógyászati klinikáján hogyan fordulhat elő, hogy több éves várakozásra ítélnek súlyos fájdalommal élő endometriózisos betegeket. Néhány napja pedig nyilvánossá tették a számukra nyitott várólistát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján.

A lista szerint jelenleg 136-an várnak a szükséges bélműtétre, a sor végén állóknak három és fél év múlva feküdhetnek kés alá. Minderre azután derült fény, hogy január 9-én még kormányzati közleményben jelentették ki, nem kell senkinek két hónapnál tovább várnia erre a beavatkozásra.

Az endometriózis-műtétek várólistája akkor került az érdeklődés középpontjába, mikor január elején Krámli Kinga énekesnő a Facebookján posztolta saját történetét. Eszerint hiába vannak súlyos fájdalmai, a műtétje 4,5 év múlva lesz a hosszú várólista miatt. A NEAK gyorsan igyekezett cáfolni Krámlit, közleményben jelezte, hogy az énekesnő esete speciális (bélendometriózis), az egyszerűbb beavatkozásokra nem kell ilyen sokat várni, különösen ha valaki nem ragaszkodik egy adott orvoshoz. 

Ezek után Besztercey Judit újságíró (maga is érintett a betegségben), szintén írt egy bejegyzést a témában, az erre érkező kommentekből kiderült, hogy nagyon sokan az Semmelweis Egyetem orvosához, Bokor Attilához várnak a beavatkozásra, aki az egyik legelismertebb specialistája a betegségnek.

A várólistát az is nyújtja, hogy a műtéthez szükség van egyszer használatos bélvarró gépre, amelyet szigorú kvóta szerint osztanak és a biztosító egyenként finanszírozza. A műtétet végző klinika heti egy darabot kap.

A Népszava más forrásból úgy tudja: ha az egészségbiztosító jelzést kap extra-igényről, azt rendszerint teljesíti, de a SE nem kérte, hogy többet kapjon. Sőt, az utóbb nyilvánosságra került várólistán is az látszik, 2021-ig is heti egy műtétet terveznek.