Ödön
2 °C
11 °C

Több mint százmilliót költött tanácsadókra tavaly az MSZP-frakció

2018.01.22. 11:57

A 168 Óra valamennyi parlamenti frakció 2017-es szerződéseit kikérte az Országgyűlés Hivatalától. Ez a pártoknak járó állami támogatásokon felüli juttatás, a parlamenti frakcióknak ugyanis – túl a honatyák juttatásain és bérén – az Országgyűlés Hivatala nyújt rendszeres támogatást, amelynek egyhavi összege nagyjából 25 képviselő alapdíjának felel meg. 

2017-ben az MSZP 67 megbízási szerződést kötött, ezek értéke ugyanakkor egyenként is jelentős, az összköltség pedig kiemelkedő. 

Összességében ugyanis rekordösszeget, 209 millió 867 ezer 71 forintot költött az MSZP-frakció tavaly a képviselőcsoportoknak jutó támogatásból.

Az MSZP-frakciónak öt nagyobb ügyvédi megbízása volt tavaly, ezek közül Litresits Andrásé, a párt Nemzeti Választási Bizottságba delegált jogászáé egész éves. Ezen kívül más ügyvédekkel és céggel szerződtek, így a párt összesen 11 millió 940 ezer forintot költöttek ügyvédekre.

A jogászoknál jobban dúskálnak ugyanakkor a tanácsokban, hiszen az MSZP 67 megbízási szerződésének legnagyobb hányada tanácsadásra szóló szerződés. Az MSZP-frakció 25 tanácsadói szerződést kötött 2017-ben, összesen 105 millió 125 ezer forintért.

A legnagyobb összegű, egy évre 50 millió forintot jelentő, a „megbízó alaptevékenységének ellátásához szükséges tanácsadói tevékenység ellátása, tanulmányok, elemzések elkészítése" tárgyú, elsősorban „gazdaságpolitikai, társadalompolitikai, illetve Európai Uniós kérdésekre" szóló a Sapienza Kft.-nek. Ez a cég a HORIZONT Handels und Industrie AG tulajdonában áll, amelynek magyarországi képviselője Simon Dénes Ferenc. A Horizont a Népszavát, illetve a Geomédia kiadót, például a Szabad Föld című újságot és a Vasárnapi Híreket is birtokló vállalat, azaz a XXI. század Média Kft. tulajdonosa. Simon pedig korábbi MSZP-s parlamenti pártszakértő és az egykori pártpénztárnok, Puch László bizalmasa, üzlettársa az említett cégben.

Az MSZP-frakció  szintén tanácsadásra, méghozzá „gazdaságpolitikai – különösen energetikai tárgyú – törvényjavaslatok tartalmának feldolgozására, jogi, jogharmonizációs, és szakmai szempontú vizsgálatára, azokról összefoglaló, felkészítő anyagok készítésére" szerződött a Hungaroholding Consulting Tanácsadó Kft.-vel is 6 millió 600 ezer forintért – szintén 12 hónapra. 

A cég képviseletére jogosult vezérigazgató (vezető tisztségviselő) Simon Domokos Lajos, aki információink szerint Simon Dénes Ferenc testvére, s egyúttal Tóth Bertalan frakcióvezető kabinetfőnöke is. A főrészvényese ennek a cégnek is a HORIZONT Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe, amely 2015 decemberétől lett többségi részvénytulajdonos. Tehát ez a megbízás is a már ismert Simon-Puch vonalhoz vezet. Olyannyira, hogy a Hungaroholding Zrt. kifejezetten a Puch-család érdekeltsége. A társaság 2016. végi beszámolója szerint ugyanis a részvények csaknem 18 százaléka Puch László lányának, Eszternek a kezében volt, míg a többségi tulajdonos 2015 vége óta a Horizont.

Emellett még jónéhány tanácsadói szerződést részletezi a 168 óra. Az MSZP-frakció rendszeresen fizetett közvélemény-kutatásokra, öt ilyen megbízást kötöttek.

Háromszor bízta meg a Publicus Kutató és Tanácsadó Intézet Kft.-t a frakció. A Publicus összesen 12 millió 850 ezer forintért csinált közvélemény-kutatásokat az MSZP-frakciónak, ezek közül a legdrágábbat, egy 9 és fél millió forintosat tavaly januárban és februárban – az áfával 13 millió 652 ezer 500 forintba kerülhetett.

Pontosan ugyanezzel a megbízási leírással egyszer kapott novemberben megbízást a Závecz Tibor tulajdonában lévő ZRI Závecz Research Kft., amely 3 millió 310 ezer forintért végzett kutatást a szocialistáknak. Készített ilyet a Stratégiai Megoldás Kft. is, amely 2 millió forintot kért a felmérésért. Utóbbi cég azé az Agócs Ádámé, aki korábban Molnár Zsolt szocialista képviselő asszisztenseként, illetve kommunikációs tanácsadójaként volt ismert.

Összességben tehát az MSZP-frakció 18 millió 160 ezer adóforintot költött el csak arra, hogy a közvéleményt-kutassa.

Az MSZP láthatóan sokat ad a kommunikációra is. Összesen ugyanis 13 szerződést kötöttek kommunikációs képességeik fejlesztésére további tanácsadókkal, elemzőkkel. Összesen 21 millió 610 ezer forintot fordított a nyilvános szereplésre történő felkészülésükre.

Ezen kívül összesen 15 millió 110 ezer 227 forintot költött médiareprezentációra és rendezvényre. Telefonszolgáltatásra, internetre, számítógépes szoftverekre is elment némi közpénz: négy idevágó szerződéskötésük 10 millió 719 ezer 644 forintnyi számlát eredményezett a nagy mobiltelefonos szolgáltatókkal és egy informatikai céggel a szocialistáknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?