Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

A Fidesz-frakció tavaly 9 milliót költött el a Katlan Tóniban

2018.01.23. 13:20 Módosítva: 2018.01.23. 13:22

Kifelejtett egy több mint 68 milliós tételt a Fidesz-frakció költéseiből az Országgyűlés Hivatala, de a képviselőcsoport így durván költekezett, állítja a 168 Óra, amely a többi parlamenti párt mellett a Fidesz-frakció költéseit is közérdekű adatigényléssel kérte ki.  Itt olyan közpénzről van szó, amelyből a demokráciát, azaz a képviselőcsoportok működését finanszírozzák. 

A teljes cikk itt böngészhető végig, itt csak néhány részlet az összeállításból: 

 • A Fidesz frakciója 116 szerződéskötéssel összesen 382 167 731 forintot költött el 2017-ben.
 • A közérdekű adatközlésből hiányzik egy 68 millió forintos szerződés. Kósa Lajos még frakcióvezetőként „Online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátását" célzó vállalkozási szerződést kötött a Lounge Design Kft.-vel. A Balásy Gyula tulajdonában lévő Lounge Design Kft. és New Land Media Kft. nagyjából egy éve vette át Csetényi Csaba cégeitől a különböző többmilliárdos kormányzati „tájékoztató kampányok” lebonyolítását. 
 • A 114 fős Fidesz-frakció a legnagyobb, amit nyilván többe is kerül fenntartani. A frakció saját kistestvéréhez, a KDNP-hez képest például a szerződések számában elsőre roppant mértékletesnek tűnik. Ez azt mutathatja, hogy a kispártokkal ellentétben a Fidesznek nem az Országgyűlés Hivatala által nyújtott költségvetési támogatásból kell fenntartania magát.  
 • Az októberben kinevezett új frakcióvezető,  Gulyás Gergely idején 6,3 millió forintért rendeltek személyiségfejlesztő tréninget az Independent Research Kutató és Kommunikációs Group Kft. -től. A cég tavaly májusban 952 ezer forintért csapatépítő tréninget is tartott a fideszes képviselőknek. Az Independent Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Beke Sándor László, aki a VIII. kerületet vezető Kocsis Máté kampányfőnöke volt.  
 • A frakció 2017 decemberétől 2018 májusáig  külpolitikai szemle készítésével bízta meg Kun Miklós történészt, a neves Szovjetunió- és Oroszország-szakértőt. A munkáért  317 ezer forintos díjazás van feltüntetve, amiről nem derül ki, hogy havi vagy teljes összeg.
 • Sajtó- és médiafigyelésre és lapszemlékre önmagában 20 millió 412 ezer forintot szánt a kormányoldal.
 • Kommunikációs tanácsadásra, szakértőkre, kiadványokra és sajtófigyelésre összesen 64 millió forintot költöttek, miközben a kormányoldal sajtómegjelenéseit, reprezentációját nehéz lenne különválasztani a kormányétól, amire több mint százmilliárd forint ment el csak 2017-ben. 
 • A Fidesz-frakció tavaly is szerződött a Kaminski & Buranits Kft. -vel. A cég  Kaminski Fanni nevéhez fűződik, aki Habony Árpád gyermekének anyja és Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője. Kaminski cégtársaival, Buranits Ildikóval és Talabér Tiborral együtt rendszeresen dolgozik a kormánypártoknak. A megbízás mellett 609 600 forintos díjazást tüntettek fel, amiről szintén nem tudni, hogy a teljes évre szól-e, vagy csak havi összeg (inkább az utóbbi tűnik valószínűnek).  
 • Már korábban kiderült, hogy a Fidesz-frakció a Pesti Srácokat is fenntartó, Huth Gergely tulajdonában álló GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft.-től 13 millió forint értékben 5000 darabot rendelt meg a Soros Györgyről szóló könyvből.
 • Egy december 12-i állófogadásért a veresegyházi Katlan Tóni nevű étterem 9 millió forintot számlázhatott a Fidesz-frakciónak.
 • A képviselőcsoport 2017-ben elszámolt (bizonyos megbízások esetében 2018. május 31-ig szóló) ügyvédi költségeinek összértéke 75 millió forint.
 • Tanácsadóknak összesen 12 millió forintot fizettek.