Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz-frakció tavaly 9 milliót költött el a Katlan Tóniban

2018.01.23. 13:20 Módosítva: 2018-01-23 13:22:41

Kifelejtett egy több mint 68 milliós tételt a Fidesz-frakció költéseiből az Országgyűlés Hivatala, de a képviselőcsoport így durván költekezett, állítja a 168 Óra, amely a többi parlamenti párt mellett a Fidesz-frakció költéseit is közérdekű adatigényléssel kérte ki.  Itt olyan közpénzről van szó, amelyből a demokráciát, azaz a képviselőcsoportok működését finanszírozzák. 

A teljes cikk itt böngészhető végig, itt csak néhány részlet az összeállításból: 

 • A Fidesz frakciója 116 szerződéskötéssel összesen 382 167 731 forintot költött el 2017-ben.
 • A közérdekű adatközlésből hiányzik egy 68 millió forintos szerződés. Kósa Lajos még frakcióvezetőként „Online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátását" célzó vállalkozási szerződést kötött a Lounge Design Kft.-vel. A Balásy Gyula tulajdonában lévő Lounge Design Kft. és New Land Media Kft. nagyjából egy éve vette át Csetényi Csaba cégeitől a különböző többmilliárdos kormányzati „tájékoztató kampányok” lebonyolítását. 
 • A 114 fős Fidesz-frakció a legnagyobb, amit nyilván többe is kerül fenntartani. A frakció saját kistestvéréhez, a KDNP-hez képest például a szerződések számában elsőre roppant mértékletesnek tűnik. Ez azt mutathatja, hogy a kispártokkal ellentétben a Fidesznek nem az Országgyűlés Hivatala által nyújtott költségvetési támogatásból kell fenntartania magát.  
 • Az októberben kinevezett új frakcióvezető,  Gulyás Gergely idején 6,3 millió forintért rendeltek személyiségfejlesztő tréninget az Independent Research Kutató és Kommunikációs Group Kft. -től. A cég tavaly májusban 952 ezer forintért csapatépítő tréninget is tartott a fideszes képviselőknek. Az Independent Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Beke Sándor László, aki a VIII. kerületet vezető Kocsis Máté kampányfőnöke volt.  
 • A frakció 2017 decemberétől 2018 májusáig  külpolitikai szemle készítésével bízta meg Kun Miklós történészt, a neves Szovjetunió- és Oroszország-szakértőt. A munkáért  317 ezer forintos díjazás van feltüntetve, amiről nem derül ki, hogy havi vagy teljes összeg.
 • Sajtó- és médiafigyelésre és lapszemlékre önmagában 20 millió 412 ezer forintot szánt a kormányoldal.
 • Kommunikációs tanácsadásra, szakértőkre, kiadványokra és sajtófigyelésre összesen 64 millió forintot költöttek, miközben a kormányoldal sajtómegjelenéseit, reprezentációját nehéz lenne különválasztani a kormányétól, amire több mint százmilliárd forint ment el csak 2017-ben. 
 • A Fidesz-frakció tavaly is szerződött a Kaminski & Buranits Kft. -vel. A cég  Kaminski Fanni nevéhez fűződik, aki Habony Árpád gyermekének anyja és Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője. Kaminski cégtársaival, Buranits Ildikóval és Talabér Tiborral együtt rendszeresen dolgozik a kormánypártoknak. A megbízás mellett 609 600 forintos díjazást tüntettek fel, amiről szintén nem tudni, hogy a teljes évre szól-e, vagy csak havi összeg (inkább az utóbbi tűnik valószínűnek).  
 • Már korábban kiderült, hogy a Fidesz-frakció a Pesti Srácokat is fenntartó, Huth Gergely tulajdonában álló GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft.-től 13 millió forint értékben 5000 darabot rendelt meg a Soros Györgyről szóló könyvből.
 • Egy december 12-i állófogadásért a veresegyházi Katlan Tóni nevű étterem 9 millió forintot számlázhatott a Fidesz-frakciónak.
 • A képviselőcsoport 2017-ben elszámolt (bizonyos megbízások esetében 2018. május 31-ig szóló) ügyvédi költségeinek összértéke 75 millió forint.
 • Tanácsadóknak összesen 12 millió forintot fizettek.