Egy kőszegi párt jelöltje is polgármester akart lenni Hódmezővásárhelyen

2018.01.23. 09:56 Módosítva: 2018.01.23. 11:46

Egy negyedik jelölt is próbálkozott Hódmezővásárhelyen azzal, hogy indul a február 25-i időközi polgármester-választáson, de végül nem tudták összegyűjteni a 300 ajánlást. A nagy jelentőségű választáson végül három jelölt lesz. 

Délmagyar  azt írta:   a kőszegi bejegyzésű Hajrá, Magyarország! Párt aspiránsa lett volna a negyedik bejelentkező a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztra. A szervezetet  január 16-án vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság.

Az ismeretlen párt polgármesterjelöltje a Békés megyei Fehérné Horváth Katalin akart lenni, akiről a lap ezt írta:

Érdekesség, hogy a nevét azok sem tudták először pontosan megmondani, akik aláírták az ajánlását, hallottuk őt Horváth Ilona, illetve Horváth Imola néven is emlegetni.

Kedd délelőttre azonban kiderült, hogy Fehérné Horváth Katalin nem tudta megszerezni az induláshoz szükséges 300 érvényes szavazatot.  

Hódmezővásárhelyen azért kell időközi polgármester-választást tartani február 25-én, mert Almási István, a település eddigi vezetője tavaly elhunyt. A küzdelem lefutottnak tűnt a Lázár János által támogatott Hegedűs Zoltán eddigi alpolgármester győzelmével, ám váratlanul  felbukkant egy olyan jelölt, aki nem csak a kormánypárt ellenfeleinek, de az egyébként Fideszre szavazók egy részének szavazataira is számíthat.

A konzervatív-katolikus, hétgyermekes, mérnök-közgazdász Márki-Zay Péter mellett úgy gyűlt össze a teljes ellenzék, hogy hivatalosan nem is kellett kérnie a pártok támogatását.  Miután bejelentette indulását, rá két napra a főnöke kezdeményezte elbocsátását, noha munkája miatt addig sosem kapott írásbeli figyelmeztetést. Egy hódmezővásárhelyi pap ezután a misén nyilvánosan kiállt az Orbán-kormány mellett, és arra biztatta a híveket, hogy a fideszes jelöltre szavazzanak.

Bár az MSZP is kiállt Márki-Zay mellett, ezután egy egykori MSZP-s képviselő, Hernádi Gyula is bejelentette, hogy indulni fog. Az MSZP Hódmezővásárhelyi Szervezete erre azt közölte: Hernádit  kizárja a pártból, mert egy érvényes pártdöntéssel szembe menve akadályozza a Fidesz legyőzését. 

Márki-Zay Péter kedden leadta az ajánlásokat, 1250 támogató aláírást gyűjtött össze. A Facebookon azt írta: komoly aggodalmat érez a demokráciáért, mert

  • "a korrupt hatalom fenntartását az ellenzéki összefogás megosztásával támogató jelölt szórólapjai az önkormányzati hirdetésbe csomagolva érkezett a postaládákba"
  • "fideszes címlistákra kiküldött aláírásgyűjtők a polgárokat megtévesztéssel vették rá Hernádi úr íveinek aláírására, sokuknak az aláírást gyűjtő személy úgy mutatkozott be, hogy az önkormányzattól jött"
  • "csapatostul ideszállított fiatalok gyűjtöttek aláírást a számukra ismeretlen jelöltnek".