Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Te magyar vagy, mondta Kósa Lajos az LMP afgán származású tanácsadójának

2018.01.23. 09:35 Módosítva: 2018-01-23 12:43:25

Interjút adott a Magyar Nemzetnek az afgán származású Janan Mirwais, aki az LMP-ben Szél Bernadett nemzetbiztonsági szakértője. Janan nem felelt meg a nemzetbiztonsági átvilágításon, erre hivatkozva támadt rá a kormánypárti sajtó, és emiatt akarta Németh Szilárd Szél Bernadettet is kitiltani az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről. 

Janan az interjúban azt mondta: nem tudja, milyen kockázatot tártak fel esetében a magyar titkosszolgálatok, de ha tudná, sem mondhatná el. Szél Bernadett látta az indoklást, de erről ő sem mondhat semmit. 

Janan már hétfőn közleményt adott ki, amiben visszautasította az ellene indított kormányzati támadásokat. Afganisztánban született. Négyéves volt, amikor apja 1990-ben doktori ösztöndíjjal Magyarországra hozta a családot. Janan Mirwais felnőtt fejjel soha nem járt Afganisztánban, magyar iskolába járt, és itt végezte el az egyetemet. Az interjúban azt mondta:

Anyanyelvemként definiálom a magyart, magyarul gondolkozom, magyarul számolok és magyarul álmodok.

Korábban nem jelenthetett nemzetbiztonsági kockázatot, mert tolmácsolt Magyar Honvédségnek és a külügyminisztériumnak, dolgozott a külügyminisztérium hivatalos háttérintézményeként működő Demokrácia Központ Közalapítványnál, a Schmidt Mária-féle Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnál, és a Balog Zoltán vezette Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságnál is.

A kormány bevándorláspolitikájáról azt mondta, egyszer egy debreceni rendezvényen mindketten felszólaltak Kósa Lajossal. Ő azt mondta Kósának: 

Lajos, az a baj azzal, amit mondtok, hogy elképesztő durván általánosító, és az olyan embereket is egy kalap alá veszi, mint én, aki a sikeres integráció példája. Erre Kósa azt mondta, hogy ezt ne vedd komolyan, mert te már nem afgán vagy, hanem magyar.

Janan Mirwais egyébként úgy gondolja, hogy a kerítésre szükség van a déli határon. Nem tartja ugyan a legelegánsabb megoldásnak, de minden államnak joga van eldönteni, hogy kit enged be, és kit nem. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?