Te magyar vagy, mondta Kósa Lajos az LMP afgán származású tanácsadójának

2018.01.23. 09:35 Módosítva: 2018.01.23. 12:43

Interjút adott a Magyar Nemzetnek az afgán származású Janan Mirwais, aki az LMP-ben Szél Bernadett nemzetbiztonsági szakértője. Janan nem felelt meg a nemzetbiztonsági átvilágításon, erre hivatkozva támadt rá a kormánypárti sajtó, és emiatt akarta Németh Szilárd Szél Bernadettet is kitiltani az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről. 

Janan az interjúban azt mondta: nem tudja, milyen kockázatot tártak fel esetében a magyar titkosszolgálatok, de ha tudná, sem mondhatná el. Szél Bernadett látta az indoklást, de erről ő sem mondhat semmit. 

Janan már hétfőn közleményt adott ki, amiben visszautasította az ellene indított kormányzati támadásokat. Afganisztánban született. Négyéves volt, amikor apja 1990-ben doktori ösztöndíjjal Magyarországra hozta a családot. Janan Mirwais felnőtt fejjel soha nem járt Afganisztánban, magyar iskolába járt, és itt végezte el az egyetemet. Az interjúban azt mondta:

Anyanyelvemként definiálom a magyart, magyarul gondolkozom, magyarul számolok és magyarul álmodok.

Korábban nem jelenthetett nemzetbiztonsági kockázatot, mert tolmácsolt Magyar Honvédségnek és a külügyminisztériumnak, dolgozott a külügyminisztérium hivatalos háttérintézményeként működő Demokrácia Központ Közalapítványnál, a Schmidt Mária-féle Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnál, és a Balog Zoltán vezette Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságnál is.

A kormány bevándorláspolitikájáról azt mondta, egyszer egy debreceni rendezvényen mindketten felszólaltak Kósa Lajossal. Ő azt mondta Kósának: 

Lajos, az a baj azzal, amit mondtok, hogy elképesztő durván általánosító, és az olyan embereket is egy kalap alá veszi, mint én, aki a sikeres integráció példája. Erre Kósa azt mondta, hogy ezt ne vedd komolyan, mert te már nem afgán vagy, hanem magyar.

Janan Mirwais egyébként úgy gondolja, hogy a kerítésre szükség van a déli határon. Nem tartja ugyan a legelegánsabb megoldásnak, de minden államnak joga van eldönteni, hogy kit enged be, és kit nem.