Gyorsítani fogja az endometriózisos műtéteket az egészségbiztosító

2018.01.24. 10:01 Módosítva: 2018.01.24. 11:51

Miután egyes helyeken tényleg éveket kell várni az endometriózis műtétekre, az OEP utódja, a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő most azt ígéri, több pénzt ad a műtétekre és igyekszik lerövidíteni a várakozási időket. A NEAK kedden kiadott közleményében ezt írja:

A NEAK - egyeztetve az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, valamint a Semmelweis Egyetem vezetőivel -, a várólista-csökkentési program finanszírozási keretének terhére biztosítja a szükséges többletforrást a jelenleg regisztrált betegek ellátására, annak érdekében, hogy az ellátás a megszervezhető legkorábbi időn belül megtörténhessen.

A problémára egy fiatal nő Facebookon közzétett levele hívta fel a figyelmet. Ő azt írta:  2022-re kapott időpontot az operációjára, addig pedig nehezen elviselhető fájdalmakkal kell élnie az életét. A NEAK akkor azt válaszolta, hogy a hivatalos várólisták szerint endometriózis műtéteket 2 hónapon belül elvégzik. Ez azonban csak a rutinesetekre igaz, a fiatal nőnek viszont bélendometriózisa van, ami komoly szaktudást és felkészült szakorvosokból álló orvosi teamet igényel. A Semmelweis Egyetem ezután közzétette várólistáját. Eszerint az egyik klinikájukon 136-an várnak bélendometriózis műtétre, és köztük valóban van olyan, aki 3,5 év múlva kerülhet sorra.  

Kiderült viszont, hogy a fiatal nő sok sortársához hasonlóan a Semmelweis Egyetem egyik legismertebb specialistájánál szeretné elvégeztetni a műtétjét.  Ennél az orvosnál valóban éveket kell várni, miközben hasonló műtéteket az egyetem másik klinikáján és egy vidéki orvosi egyetemen is végeznek.  Mindezt megerősíti a NEAK közleménye is: 

akiknek hosszú várakozási idővel jelölték ki az ellátás időpontját, egyetlen orvos betegei közül kerültek ki.

A nőt ezért sok alaptalan támadás érte facebookos kommentekben. Ilyet csak az írhat, aki nem volt hasonló helyzetben. Teljesen méltányolható szempont ugyanis a betegtől, hogy a műtétjét annál végeztesse el, akiben megbízik, akit szakmailag a legjobbnak tart vagy aki éveken át a kezelőorvosa volt. 

Mi az az endometriózis?

Az endometriózisban szenvedő nőknél a méhnyálkahártya nemcsak a méh belső falán, hanem a szervezetben máshol is megjelenik. A méhnyálkahártyából származó szövetek érinthetik a méh külső falát, a petefészkeket, a méhtartó szalagokat, de a húgyhólyagot, a beleket, a külső nemi szerveket, az ízületeket, a tüdőt, sőt még az agyat is. Ezek az eltévedt szövetek máshol is ugyanúgy viselkednek, mint a méhben: a menstruáció idején megvastagodnak, sőt véreznek, ami a szervezetben gyulladást, hegesedést, erős fájdalmat, görcsöket okozhat. Fontos a betegség felismerése és kezelése, mert a kórkép terjedése összenövésekhez, szervkárosodáshoz és meddőséghez vezethet.

Annak részben szervezési, részben finanszírozási okai lehetnek, hogy egy specialista nem tud több műtétet elvégezni. Ehhez egyrészt minden alkalommal össze kell állítani egy belgyógyászból, sebészből, urológusból álló orvosi teamet. Másrészt a beteg bélszakasz kivágásához szükség van egy egyszer használatos bélvarró gépre, amely több százezer forintba kerül. Ebből az eszközből jelenleg csak hetente egyet használ fel klinika, így csak heti egy ilyen operációt végeznek. A Népszava ugyanakkor  azt írta: ha a Semmelweis Egyetem jelezte volna az egészségbiztosítónak, hogy a kereten felül több műtétet szeretne elvégezni, az egészségbiztosítóval lehetett volna tárgyalni plusz forrásról, de a Semmelweis Egyetem ezt eddig nem igényelte.

A NEAK közleményének fent idézett mondata arra utal: az egészségbiztosító kész több pénzt adni több műtétre.  A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ezért tételes tájékoztatást kért a Semmelweis Egyetemtől, hogy a helyzetet felmérje. A NEAK közleménye szerint az  egyetem intézkedett "az ellátók körének bővítéséről", valamint elkezdte a közvetlen kapcsolatfelvételt a várakozó betegekkel az ellátás megszervezése érdekében. 

Az egészségbiztosító külön hangsúlyozza, hogy a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010 óta többször fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.