Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Felére csökkent az idősek elleni bűncselekmények száma

2018.01.25. 08:02

Egyre kevesebb időskorú válik bűncselekmény áldozatává, a regisztrált elkövetések száma 2013 óta a felére csökkent - tudta meg a Magyar Idők a Belügyminisztériumtól. Tavaly országosan mintegy 28 ezer 60 év feletti állampolgár esett áldozatul valamilyen bűncselekménynek, azonban ez a szám csak a fele annak, amelyet 2013-ban regisztráltak.

Budapest és Pest megye után Borsodban volt a legtöbb időskorú sértett 2017-ben. Ez utóbbi térségben néhány éve még évente négyezer felett volt azoknak a nyugdíjasoknak száma, akik valamilyen bűncselekmény áldozatává váltak, de tavaly már csak körülbelül kétezer idős sértettet tartottak számon. A bűncselekmények többsége csalás, lopás és testi sértés, de nem ritka a rablás és a gyilkosság sem, amelynek következtében az elmúlt évben öten vesztették életüket Borsodban.

A lap szerint - amit az MTI szemlézett - a fővárosban több mint hétezer, míg Pest megyében csaknem háromezer sértettet regisztráltak tavaly ebben a korcsoportban, és szintén a csalás, a lopás és a testi sértés volt a leggyakoribb. Budapesten és a megyében összesen tizenöt esetben indult eljárás olyan gyilkosságok miatt, amelyek áldozatai idősek volt. A bűnügyileg fertőzött megyék táborába tartozik Jász-Nagykun-Szolnok is.

A Dunántúl északi és nyugati felén viszont az adatok szerint nyugalmas a nyugdíjasok élete. A legjobb eredményeket a határ menti Vas megye tudhatja magáénak, ott elenyészően kevés idős ember esett áldozatul csalásnak vagy lopásnak. Sőt ebben a térségben tavaly egyetlen rablás és gyilkosság sem fordult elő. Nógrád megye is élen jár, tavaly mindössze 28 testi sértést, három rablást és egy gyilkosságot jegyeztek fel az erőszakos ügyek listájára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!