Erzsébet
1 °C
4 °C

Lefújták a holokauszt-emléknapra hirdetett Horthy-megemlékezést és szentmisét

2018.01.25. 11:18 Módosítva: 2018-01-25 11:21:32

Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vezetője a Szemlélek blogon adott interjújában jelentette be, hogy a nagy felháborodást kiváltó Horthy megemlékezést és szentmisét mégsem tartják meg. A plébános elmondta, hogy nem maga a szervezet, hanem csak egy helyi budapesti csoportja volt aláíróként benne a Horthy-emléknap szervezésben, amit szombaton tartottak volna.

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia szervezésében tartották volna az idei megemlékezést, mondta a plébános, aki azt is elmondta, hogy „évtizedes távlatban minden évben a kormányzó úr halálához kapcsolódóan tartottunk ilyen megemlékezést. Nem mindig szentmise keretében, volt, amikor imádságot szerveztünk. Idén is így kerestünk időpontot.

Az időpont keresésekor állítása szerint egyszerűen nem figyeltek. „Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést.

Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy épp az Auschwitz-cal kapcsolatos nemzetközi emléknap is erre a dátumra esik."

Ugyanakkor a botrányt szerinte nem ez a figyelmetlenség okozta, hanem "aki gyűlölködnek, árkot ásnak, akik szembehelyezkedni akarnak, ők azok, akik ebből világra szóló médiakampányt, hisztériát csinálnak". 

Gégény István, az interjú készítője azt is elmondta, hogy "nem csupán a közösségi médiában és a sajtóban keletkeztek negatív visszhangok a megemlékezés kapcsán, hanem zsidó vezetők is érzékenyen reagáltak. Így tett például Heisler András rabbi is", amire Osztie elmondta, hogy  f el fogja hívni Heisler Andrást, hogy higgadtan beszéljenek "a lényegről, az érzékenységekről". Szerinte

időnként olyan gyanúval, rosszindulatú feltételezéssel közeledünk egymáshoz, aminek nincs valóságalapja! Én nem vagyok antiszemita. Választott népnek ismerem el a zsidó népet, nem gyűlölködöm a zsidókkal szemben.

És mi történt volna a misén kívül, amikor beszédek is elhangzottak volna? Osztie szerint " a megemlékező beszéd és a szentmise két külön program lett volna". Ám ezeket sem tartják most már meg.

Osztie Zoltán
Osztie Zoltán
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Szerdán este a felkért felszólalók azonban még másképpen álltak hozzá ehhez a kérdéshez. Lezsák Sándor például csak annyit közölt a botrány kirobbanását követően, hogy részt vesz és elmondja beszédét.

Boross Péter, az első szabadon választott parlament idején miniszterelnök kicsit már árnyaltabban fogalmazott. Az ATV-nek azt mondta, négy hónappal ezelőtt kérték fel a megemlékezésen való szereplésre, "a sok dátum között eszébe sem jutott, hogy január 27-e az auschwitzi emléknap is". Ez "mérhetetlenül zavarja", de - mint mondta - elmegy, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem szereti a gyávaságot,

vállalom egy hibás vállalás következményeit is.

Azt tervezte, hogy a beszédje elején megemlékezik "Magyarország '44-es német megszállásáról, a zsidók elhurcolásáról és a Holokauszt áldozatairól, és aztán Horthy Miklósról, "aki egyedülállóan le merte állítani a zsidók deportálását."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?