Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Orbán Viktor fogadott egy igazi balkáni nehézfiút

2018.01.25. 20:02

„Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtök délután az Országházban fogadta Milo Djukanovićot, a montenegrói Szocialisták Demokratikus Pártja elnökét, aki korábban a balkáni állam államfője, illetve miniszterelnöke is volt” – adta hírül a  Kormany.hu  Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök tájékoztatását.

A hivatalos tájékoztatás szerint Montenegró NATO-tagságáról és uniós integrációjáról és a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztéséről volt szó. 

Na, de ki ez a Milo Djukanović?

Az 55 éves Milo Djukanović Balkán egyik legaktívabb és legbefolyásosabb politikusa, aki 1991 óta négyszer töltötte be a miniszterelnöki posztot a volt jugoszláv tagköztársaságban, 1998 és 2002 között pedig államfő volt. 2010-ben a brit Independent 11,5 millió euróra (mai árfolyamon számolva több mint 3,5 milliárd forintra) becsülte a vagyonát, és ezzel ő volt a világ huszadik leggazdagabb vezetője.

Ő volt az, aki a Szerbiával fenntartott államszövetség megszüntetéséről és Montenegró önálló állammá válásáról döntő 2006 májusi népszavazás kampányát irányította.

Hivatali ideje alatt többször érte az a vád, hogy többedmagával ő irányította a balkáni cigarettacsempész-hálózatot. Az olasz hatóságok cigarettacsempészet miatt nyomozást indítottak ellene, majd diplomáciai mentessége miatt 2009-ben ejtették az ügyet. Djukanović végig tagadta a vádakat.

A 444 korábbi cikke szerint a tényfeltáró újságírókat tömörítő nemzetközi szakmai szervezet, a Szervezett Bűnözés és Korrupciójelentő Projekt (OCCRP) 2015-ben a világ legkorruptabb politikusának választotta Milo Djukanovićot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?