Egy októberi graffitizés miatt vették most elő a rendőrök a 16 éves fiút

2018.01.26. 14:29 Módosítva: 2018.01.26. 15:32

A rendőrség egy október elején tett feljelentés miatt ment január 25-én reggel Rékasi Károly és Détár Enikő 16 éves fiához, néhány nappal azután, hogy a fiú a múlt pénteki diáktüntetés egyik szónoka volt. A fiú a Magyar Nemzetnek mesélte el, hogy mi történt. Szerinte a rendőrök megvárták, hogy elhagyja a lakást, majd a "ledermedt" édesanyja mellett tartottak házkutatást, elvitték a laptopot valamint egy graffiti-sablont.

Az Indexnek a 16 éves fiú azt mondta, a jelszóval védett gépen fotók, videók találhatók. Szerinte könnyű lesz feltörni a gépét, amire amúgy semmi szükség nem lett volna, mert a helyszínen akár meg is mutatta volna a rendőröknek, hogy mit tárol a gépén.

Egy olyan graffitizésről van tehát szó, aminél egy olyan csoport, a Renegátlástalanok közösség logóját festették a falra, amely csoportnak R. Zsigmond a vezetője. Ezt a logót fújták fel októberben Budakeszi több pontjára is, "amivel 135 277 forintos kárt okozott egy "ismeretlen tettes" - idézi a lap. A fiúnál lefoglalt graffiti-sablon amúgy szerinte pont nem az, aminek a felfestése miatt feljelentést tettek.

R. szerint a házkutatás összefüggésben van a tüntetéssel, a rendőrségi dokumentumok szerint ugyanis tavaly október 6-án tett feljelentést a közterület-fenntartó. Azt kérdezi:

Miért csak a tüntetés után jelentek meg nálunk a rendőrök?

R. ugyanakkor "csoportjuk tagjainak védelme érdekében magára fogja vállalni az esetet". További furcsaságok között említette, hogy a csoport két éve létezik, és eddig soha semmilyen rendőrségi akció nem történt, csak most.

 R. védelmét a Társaság a Szabadságjogokért vállalta, és panasszal fognak élni amiatt, hogy egy „szabálysértési értékhatárt nem meghaladó rongálás vétsége miatt büntetőeljárás indult, mely házkutatással is járt”, írja a lap.

R. amúgy nem aggódik, további tüntetéseket szervez, és amúgy elmondta, napok óta figyelik, neki például feltűnt a házuknál egy lesötétített ablakú terepjáró, amely pont mindig akkor indult el, amikor ő hazaért.