Valér
-1 °C
0 °C

Provokációnak tartja a Zsidó Világkongresszus az idei Horthy emléknapot

2018.01.29. 18:02 Módosítva: 2018-01-29 18:03:38

Provokatívnak és megdöbbentőnek nevezte a Horthy Miklós kormányzó emlékére tervezett - a szervezők által időközben lemondott - misét Orbán Viktorhoz írt levelében a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. Ronald Lauder úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény, amely hat kontinensen több mint száz zsidó közösséget képvisel,

megdöbbenéssel és nagy csalódással értesült arról, hogy a Horthy Miklós emlékére tervezett január 27-i misén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is felszólalt volna, éppen a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

Ő provokatívnak nevezte a tervezett eseményt, és különösen zavaró, hogy egy magas rangú közjogi méltóság részvételével legitimitást adnak neki.

A Zsidó Világkongresszus elnöke a levélben szégyentelen antiszemitaként említette Horthy Miklóst, és úgy fogalmazott, hogy az általa a magyarországi zsidó közösségre szabadított terror lehetővé tette, hogy megfosszák őket jogaiktól és emberi mivoltuktól. "A zsidók százezreinek deportálásában és meggyilkolásában játszott szerepét" pedig "sohasem szabad elfeledni és megbocsátani" - írta az MTI szerint.

Havasi Bertalan az MTI-nek jelezte, hogy a levélre egymondatos válasz született: a miniszterelnök január 25-i keltezésű levelében azt írta Ronald Laudernek, hogy az általa jelzett ügy már "megszűnt létezni".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!