Natália
1 °C
7 °C

Elkezdődik a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazás aláírásgyűjtése

2018.01.30. 11:33

Az Együtt sajtóközleményben tudatta, hogy a Kúria elutasította azt a beadványt, amely a Fővárosi Választási Bizottság által már korábban hitelesített, a 3-as metró teljes akadálymentesítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés ellehetetlenítését célozta. A héten várhatóan elindul az aláírásgyűjtés, amiben a teljes baloldali ellenzék részt fog venni.

Amennyiben összegyűlik a szükséges 138 ezer aláírás, akkor kiírják a népszavazást. Arra a kérdésre kell majd szavazni, hogy

akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?

A Fővárosi Választási Bizottsághoz Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője nyújtotta be a kérdést tavaly év végén. Horváth akkor azt mondta, "nem lett volna szabad idáig eljutni, hiszen az akadálymentesítés elsősorban nem pénz-, hanem civilizációs kérdés. Ha 30-40 évente felújítanak egy metrót, akkor azt használhassa mindenki. A kormány megtagadta azt a 20 milliárd forintot, ami az akadálymentesítéshez kell, Tarlós István főpolgármester pedig asszisztál a döntéshez".

Tarlós: Ez a népszavazás pont semmit sem ér

Tarlós István a döntéssel kapcsolatban annyit mondott, hogy végig kell olvasni a Kúria határozatát, amiből kiderül, hogy ez a népszavazás pont semmit sem ér, ugyanis az alapkérdés és az arra adandó válasz nem tartalmaz se határidőt, se liftépítési kényszert a metróval kapcsolatban. Ráadásul a főpolgármester szerint a kérdés a népszavazástól függetlenül is megoldódik magától hamarosan. 

Horváth Csaba: 92% támogatja az akadálymentesítést

A népszavazást kezdeményező Horváth Csaba (MSZP) közleménye szerint egy közvélemény-kutatás alapján a budapestiek 92 százaléka támogatja a metró teljes akadálymentesítését. Nem véletlen, hogy a demokratikus ellenzék kilenc pártja sorakozott fel az akadálymentesítésről szóló népszavazás mellett.

Miután Tarlós az elmúlt hónapokban sem mutatott komolyabb szándékot, hogy kikövetelje a kormánytól a teljes akadálymentesítéshez szükséges 20 milliárd forintot, most a budapestiek mutathatnak erőt és kényszeríthetik ki egynapi adóbefizetésüket egy mindannyiunk számára fontos civilizációs előrelépés érdekében - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?