Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába vittek plüssnyuszikat Orbán Viktor asztalára

2018.01.30. 14:05
45 perc után félbeszakadt a parlament rendkívüli ülése, miután a fideszes és KDNP-s képviselők nem jelentek meg. Az ellenzék szerint Orbán fél, menekül, illetve lóg a munkahelyéről.

Háromnegyed óra alatt véget ért kedd délután a parlament rendkívüli ülése. A Fidesz és a KDNP képviselői ugyanis bojkottálták az ellenzék által kezdeményezett ülést, nem jelentek meg. Így határozatképtelenség miatt (144-en voltak távol összesen) félbe kellett szakítani az ülést, napirendet sem sikerült elfogadni. 

A parlamenti ülésnek így nagyon gyorsan, háromnegyed óra után vége lett, csak a napirend előtti beszédek hangozhattak el. Latorcai János levezető elnök így berekesztette az ülést a napirendi pontok tárgyalása nélkül, és jelezte, hogy várhatóan február 19-20-án üléseznek legközelebb a képviselők. 

A rendkívüli ülést az ellenzék kezdeményezte, miután bekerültek a nyilvánosságba Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár a Times of Malta című lapban megjelent szavai. Eszerint Magyarország nem fogadja el az uniós áthelyezési kvótát, de csak tavaly befogadott 1300 menekültet. "Azok az emberek, akiknek menekültstátusra van szükségük – ezt szeretném tisztázni –, jöhetnek Magyarországra" – mondta Altusz.

Az Altusz-nyilatkozat némi törést okozott a Fidesz gondosan megtervezett menekültügyi kommunikációjában. A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP is lecsapott a témára, és már majdnem három hete különböző eszközökkel próbálja napirenden tartani a kormány számára kellemetlen nyilatkozatot. Az LMP kevesebb nyilatkozattal, de támogatja, hogy az ellenzék ügyet csinál ebből a kérdésből.

A mostani rendkívüli ülés kezdeményezését is mindhárom párt képviselői aláírták. A menekültek mellett az MSZP a nyugdíj, az LMP pedig  a közszférában történő béremelés témáját is napirendre tűzte volna. Ezek a témák a napirend előtti szónoklatokban is előkerültek. Nézzük sorban:

  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, a fideszesek szerint féltek eljönni az ülésre, "félnek egyenes kérdésekre egyenes válaszokat adni". "Hol van a miniszterelnök? Hol vannak a miniszterek? Csak nem késett a helikopter?" "A Soros-terv egy blöff, az Orbán-tervről egyre több a bizonyíték." Szerinte a migráció fő szervezői: "Orbán Viktor, Rogán Antal, Szijjártó Péter", mert 1300 menedékkérőt fogadtak be titokban, orosz bűnözőket engedtek be letelepedési kötvényekkel, "tisztázatlan hátterű Pharaonokkal, Naffákkal" üzletelnek. Tóth a nyugdíjasok helyzetéről azt mondta, "több mint 1 millió nyugdíjas él szegénységben." Az MSZP bevezetné a 13. havi nyugdíjat és megduplázná nyugdíjminimumbot, ha kormányra kerülne.
  • Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a kormány megvédi a nyugdíj értékét, az idén nőttek a nyugdíjak, segítség nekik a 10 ezer forintos utalvány, csökkent a rezsi, élelmiszeráfa, a nők 40 év után nyugdíjba vonulhatnak. Eközben azok az MSZP-sek beszélnek, akik egyhavi nyugdíjat vettek el. Ráadásul szerinte Karácsony Gergely is elvenné a 10 ezer forintos utalványt, ha hatalomra kerülne. Az államtitkár szerint Karácsony a kerítést is lebontaná.
  • Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor azért nem jött el, mert "megijedt, elmenekült". Altusz Kristóf elmondta Orbán Viktor őszödi beszédét. "22 ezer milliárdot költött a kormány a menekültellenes kampányra, közben 2300-at betelepített." "A Fidesz a betelepítés kormánya", ráadásul "súlyos bűnözők is vannak a betelepítettek között.
  • Dömötör Csaba szerint "Magyarország egyetlen bevándorlót sem fogadott be", egy "hazugságfutam" zajlik az ellenzék részéről. Bevándorlókat betelepíteni csak az ellenzék akar, a Jobbik is. Felidézte Vona Gábor beszédét, amelyben szerinte Allahot dicsőítette (Vona szerint a félrefordítást az okozza, hogy Istent dicsérte, ami törökül Allah). Dömötör szerint Vonának félnien kell a jobbikosok dühétől, az egri Jobbik-szervezetet is fel kellett oszlatni, majd felolvasott egy részletet az Egri csillagokból, amelyet vona szerinte nem olvasott.
  • Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője azt mondta a fideszeseknek, "nem azért fizetik önöket, hogy lógjanak, miért nem jelentek meg a munkahelyükön?" Azt kérte, a kormányoldal kímélje meg "a sorosozástól, simicskázástól, werberezéstől", és válaszoljanak a lényeges kérdésekre, például, hogy mikor emelik a köztisztviselői illetményalapot megemelni 60 ezer forintra. Szél azt is megjegyezte, választ vár Kövér Lászlótól Németh Szilárd múlt heti viselkedésére (ki akarták tiltani a nemzetbiztonsági bizottságból, majd a kormánypárti képviselők otthagyták az ülést).
  • Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, a kormány sokat tett, hogy az országot nem eladósítva a béremelések megtörténjenek a közszférában is. Például életpálya-modelleket vezettek be rendvédelmi területen, a szociális szférában. "Sosem állítottuk, hogy ez elég", de a gazdaságpolitika, amit folytatnak, "megteremti a lehetőséget a folytatáshoz". Szerinte a mostani sztrájk politikai akció, mert "olyanok is sztrájkoltak, akik 400 ezer fölött keresnek", pedig 290 ezer az illetményalapjuk.

A Fidesz frakciójából csak Gulyás Gergely jelent meg az ülésen (még a KDNP frakcióvezetője sem jött el), és rögtön egy közjátékkal kezdődött a felszólalása. Két MSZP-s képviselő, Heringes Anita és Bangóné Borbély Ildikó ugyanis megjelent két plüssnyuszival, amelyet Viktornak és Szilrádnak neveztek el, és lerakták a miniszterelnök asztalára. Gulyás megjegyezte, sajnálja, hogy nem ő kapta az ajándékot. A teremőrség gyorsan kivitte a teremből a plüssállatokat.

Gulyás ezután arról beszélt, hogy az egész mai kezmdeményezés lényege, hogy "az ellenzék a választóitól kapott elégtelent kettesre akarja javítani", ezért összefogtak egymással. Észlelik, hogy "ellenzékváltó hangulat van ma Magyarországon". Gulyás szerint a Fidesznek nincs mitől félnie ebben a kérdésben: "elsőként tettük nyilvánvalóvá, hogy egyetlen bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni." 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!