Jolán
2 °C
4 °C

Kényes ügyekkel fogadják Orbánt Ausztriában

D MTI20170623009
2018.01.30. 05:12

Orbán Viktor miniszterelnök ma Bécsbe látogat, ahol találkozik Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral is. 

Ez lesz az első hivatalos találkozó a 31 éves osztrák kancellár, illetve a magyar kormányfő között. A beszélgetés nem minősül kétoldalú diplomáciai találkozónak, csupán munkamegbeszélésnek. 

A miniszterelnök hétfő este arról posztolt a Facebookon, hogy a találkozókon "megállapodásokat akar kötni Magyarország és Ausztria megvédéséről". Információink szerint az egyeztetésen hivatalosan két téma fog szóba kerülni, de egyiknek sem lesz köze a migrációhoz: 

  1. Családtámogatás lefaragása - Év elején jelentette be az osztrák kormány, hogy le akarja faragni a családtámogatásként külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadást. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint. Ennyi gyerek szülei dolgozik Ausztriába bejelentve, és fizeti ott a járulékokat. (Erről itt írtunk bővebben.) 
  2. Pereskedés Paks2 miatt - Az osztrák környezetvédelmi minisztérium múlt héten közölte, hogy keresettel fordulnak az Európai Bírósághoz, mert nem tetszik nekik, hogy az atomerőmű bővítéséhez a magyar állam támogatást nyújt. (Erről itt írtunk bővebben.)

A két, magyar fél számára kényes téma azért is érdekes, mert úgy tűnik, hogy ezt a találkozót Orbán Viktor kezdeményezte. 

A miniszterelnök január 3-án közös sajtótájékoztatót tartott a lengyel kormányfővel, ekkor közölte, hogy még ebben a hónapban egyeztetni szeretne az osztrák kormány tagjaival, valamint a szellemi és gazdasági élet meghatározó szereplőivel. 

Orbán és Kurz között hivatalosan nem lesz szó migrációról, ami azért fájhat a miniszterelnöknek, mert ebben a témában garantáltan egy húron pendülnek. Kurz már 2015-ben kiállt Orbán menekültpolitikája mellett. 

Úgy tudjuk, Kurz és Strache mellett a kormányfő találkozik Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral, illetve Christoph Schönborn bíborossal is. Az egyházi vezetővel való megbeszélés azért lehet érdekes, mert Schönborn 2015-ben, a térséget érő migrációs hullám csúcspontján nagyon eltérő véleményt fogalmazott meg, mint Orbán. Mint mondta a Szemlélek blogon megjelent írás szerint: 

a menekültkrízis óriási alkalom arra, hogy a keresztények megmutassák hívő hozzáállásukat a muzulmánoknak, egyben saját hitüket is megismerjék.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt, az ÖVP elnöke, külügyminiszter kezet fog találkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója második napján Brüsszelben 2017. június 23-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?