Felmentették a hűtlen kezeléssel vádolt volt kórházigazgatót

2018.01.30. 10:34

Nem jogerős ítéletével felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a Nyíregyházi Törvényszék a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház korábbi vezérigazgatóját. Mangol Csillát korábban az elsőfokú bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve három évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztséget töltsön be.

A másodfokú bíróság más tényállást állapított meg, mint az elsőfokú ítélet. Eszerint a 2012 októberétől 2015 februárjáig vezetői poszton lévő vádlott nem magától, hanem az egészségügyi intézmény igazgatósági tagjainak egyetértésével, közbeszerzési és jogi tanácsadó javaslatára döntött úgy, hogy a közbeszerzési eljárás nyertes pályázójával - aki a feljelentést tette - nem köt szerződést.

A szakértői vélemény alapján a törvényszék megállapította, hogy a közbeszerzési eljárásban kihirdetett nyertes ajánlattevő pályázata nem felelt meg a kiírásnak. A pályázat "ellentmondásos volt" és összességében nem tartalmazott kedvezőbb feltételeket, mint annak a cégnek az ajánlata, amellyel az intézmény végül szerződést kötött.

A törvényszék megállapítása szerint a vezérigazgató vagyonkezelői kötelezettségét nem szegte meg, az egészségügyi intézmény részére vagyoni hátrányt nem okozott - és az nem is állt szándékában. A bíróság ezért a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette.

(MTI)