Hová tűnt Áder János 1000 dollárja?

D NOE20170921012
2018.01.31. 20:21

Szerda este, néhány órával a parlamenti képviselők előtt, Áder János köztársasági elnök közzétette 2017-es vagyonnyilatkozatát (pdf). A köztársasági elnöknek egyre több pénz van a folyószámláján, a tavalyi 9,2 millió forint után most már több mint 14 millió.

Ez egyébként arra utal, hogy az államfő vagy nincs felvértezve túlságosan magas pénzügyi ismeretekkel, vagy csak nem fontosak neki az anyagi hívságok. A jelenlegi nulla közeli kamatkörnyezetben ugyanis folyószámlán tartani a pénzt reálértéken szinte biztosan veszteséget jelent. Az infláció ugyanis 2 százalék körül van, a számlavezetésnek általában vannak költségei – bár lehetnek lényegében nulla forintos bankszámlák –, a banki kamatok pedig lényegében 0 százalékon vannak.

A köztársasági elnök vagyonnyilatkozatából az is kitetszik, hogy a tavalyi 2700 dollárjából költött egy keveset, devizaszámláján már csak 1690 dollár szerepel. Jobban áll viszont euróban: van egy 122 759 eurós életbiztosítása és 28 595 euró értékben befektetési jegyei. A nagyjából 310-es árfolyamon számolva előbbi 38 millió forintnak felel meg, utóbbi 8,8 millióra rúg.

Tartós befektetési értékpapírban nagyjából 2,5 millió forintja van Ádernak, ez a tavalyival megegyező összegnek tűnik. Nem látszik a vagyonnyilatkozatban az 1 millió forintnyi prémium államkötvénye, ami tavaly még megvolt, holott az garantáltan infláció fölötti hozamot nyújt. Mindent egybevetve Ádernek nagyjából 65 millió forintnyi vagyona van különböző pénzeszközökben – ez hatmillióval több a tavalyinál –, amivel szemben nulla forintnyi tartozás áll (ez az előző években is így volt).

Nem változott Áder ingatlanvagyona sem: rendelkezik egy 135 négyzetméteres II. kerületi lakás, egy 55 négyzetméteres terasz és két kocsibeálló felével (ezeket 2002-ben vették), továbbá Kisorosziban egy 284 négyzetméteres telken lévő 75 négyzetméteres családi ház negyedével, amit még 2005-ben vásárolt.

Áder János fizetése egyébként 2017-ben nagyjából havi 1,5 millió forint volt. Félretenni ebből nem volt nehéz, hiszen az államfő a Sándor palotában lakik, így lakhatási költségei lényegében nincsenek, és természetesen autót sem kell fenntartani.

A vagyonnyilatkozatában idén azt is megjegyezte, hogy a diplomáciai kapcsolattartás keretében ajándékokhoz jutott. Hogy ezek milyen jellegűek és értékűek, azt nem részletezte.

Szerdán este Orbán Viktor is leadta a vagyonnyilatkozatát, ez cikkünk megjelenésekor még nem nyilvános, arról Havasi Bertalan szóvivő tájékoztatta az MTI-t. Azt mondta, a miniszterelnök tavaly 251 ezer forinttal 993 ezerre növelte a megtakarításait és rendben fizette a lakáshitelét is. A részleteket itt olvashatja >>