A legszegényebbek vásárolnak a legdrágábban

2018.02.01. 00:36

Csak az Ormánságban közel 15 olyan település van, ahol bolt hiányában az emberek többsége mozgóboltokban vásárol. A Házon Kívül szerda este olyan háztartásokat mutatott be, amelyek nagyon kevés pénzből gazdálkodnak, mégis kénytelenek nagyon drágán megvásárolni az alapvető élelmiszereket.

A műsor stábja egy Baranya megyei, 130 lelkes faluban, Siklósbodonyban forgatott, ahol az utolsó kisbolt azért zárt be, mert a boltos csődbe ment a hitelek miatt. Mivel nincs a közelben város (vagy ahogy a helyiek mondják: nincsen város biciklijárásra), az itt élők kénytelenek a faluba érkező mozgóboltokban vásárolni.

A mozgóboltok azonban jóval drágábban adják az élelmiszereket, mint a városi bevásárlóközpontok. A Házon kívül stábja gyors összehasonlítást is végzett:

  • egy literes tej 235 forint a mozgóboltban, 165 egy bevásárlóközpontban,
  • a margarin a faluban 275 forint, a közeli nagyvárosban 200,
  • a kiló kenyér 280 forintba kerül a mozgóboltban, 180-ért már lehet venni az egyik  hipermarketben,
  • egy kiló cukor ára pedig 320 forint a bodonyiaknak, pedig akár 200 forintért is be lehet szerezni máshol.

A Házon kívül kalkulációi szerint a mozgóboltban kapható alapvető élelmiszerek átlagosan 40-60 százalékkal drágábbak, mint a bevásárlóközpontokban, a helyiek azonban kénytelenek annyiért megvásárolni az élelmiszert, amennyiért adják nekik.

A faluban egyébként többek között óvoda és iskola sincsen, reggelente falugondnok viszi furgonnal a gyerekeket a szomszédos településre, és ő hozza őket délután haza is. Gyógyszertár szintén nincs Siklósbodonyban, a felírt gyógyszereket is a falugondnok váltja ki a betegeknek. A Házon kívül riportját itt lehet megnézni: