Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legszegényebbek vásárolnak a legdrágábban

2018.02.01. 00:36

Csak az Ormánságban közel 15 olyan település van, ahol bolt hiányában az emberek többsége mozgóboltokban vásárol. A Házon Kívül szerda este olyan háztartásokat mutatott be, amelyek nagyon kevés pénzből gazdálkodnak, mégis kénytelenek nagyon drágán megvásárolni az alapvető élelmiszereket.

A műsor stábja egy Baranya megyei, 130 lelkes faluban, Siklósbodonyban forgatott, ahol az utolsó kisbolt azért zárt be, mert a boltos csődbe ment a hitelek miatt. Mivel nincs a közelben város (vagy ahogy a helyiek mondják: nincsen város biciklijárásra), az itt élők kénytelenek a faluba érkező mozgóboltokban vásárolni.

A mozgóboltok azonban jóval drágábban adják az élelmiszereket, mint a városi bevásárlóközpontok. A Házon kívül stábja gyors összehasonlítást is végzett:

  • egy literes tej 235 forint a mozgóboltban, 165 egy bevásárlóközpontban,
  • a margarin a faluban 275 forint, a közeli nagyvárosban 200,
  • a kiló kenyér 280 forintba kerül a mozgóboltban, 180-ért már lehet venni az egyik  hipermarketben,
  • egy kiló cukor ára pedig 320 forint a bodonyiaknak, pedig akár 200 forintért is be lehet szerezni máshol.

A Házon kívül kalkulációi szerint a mozgóboltban kapható alapvető élelmiszerek átlagosan 40-60 százalékkal drágábbak, mint a bevásárlóközpontokban, a helyiek azonban kénytelenek annyiért megvásárolni az élelmiszert, amennyiért adják nekik.

A faluban egyébként többek között óvoda és iskola sincsen, reggelente falugondnok viszi furgonnal a gyerekeket a szomszédos településre, és ő hozza őket délután haza is. Gyógyszertár szintén nincs Siklósbodonyban, a felírt gyógyszereket is a falugondnok váltja ki a betegeknek. A Házon kívül riportját itt lehet megnézni: