Valami nagyon nincs rendben Orbán főtanácsadójának alapítványa körül

2018.02.01. 05:19

Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa egykori szociológus Minden gyerek lakjon jól! Alapítványának pénzügyeit nézte át a Magyar Narancs. Azért csak a pénzeknek ment utána, mert hiába próbálta a legszegényebb családokat önellátásra nevelésével próbálkozó alapítvány szakmai tevékenységét vizsgálni, ez lényegében lehetetlen.

A lap évek óta szeretett volna belelátni abba, hogy milyen tanulmányok és monitorozási rendszer követi ezt a több százmilliós programot, de erre nem kaptak lehetőséget. A Magyar Narancs szerint

Hegedűs alapítványának programja – az önellátás meghonosítása – nem valósult meg.

Ami a pénzeket illeti, az alapítvány 2010 és 2016 között a bíróságnak beadott bevallásai szerint 750 millió forintot kapott, ebből minimum 220 millió forint közpénz. 

Bár az alapítvány közhasznú, nincs felügyelőbizottsága, azaz nincs kontroll beépítve. 

A cikk főbb megállapításai:

  • az alapítvány visszatérően megkésve adja le elszámolásait a bíróságnak, a 2015-öst például csak tavaly küldték be;
  • Hegedűs nem adott le semmilyen, a törvény által előírt beszámolót a munkájáról, miközben több mint egymillió forintot keres havonta;
  • az alapítvány utólag kozmetikázza a korábban leadott bevallást.
  • Amikor a Magyar Narancs elkezdett kutakodni a szervezet pénzei körül, észrevették, hogy utólag több tételt módosítottak. Például az állami MVM Zrt.-től és a Matolcsy-féle PADMA-tól kapott támogatások összegét is. 
  • Több tízmillió forintok sorsa tisztázatlan az alapítványnál. A lap 83 millió forintos hiányt talált, amelynek ott kellene lennie költségként a szervezetnél, de az újságírók nem lelték a nyomát.