A Fidesz frakcióvezetője már nem sajtótájékoztatót tart, csak kinyilatkoztat

D NOE20180130018
2018.02.02. 12:54

Azt látjuk már néhány éve, miként gondolkodik a nyilvánosságról a Fidesz: nem szereti, ha számára kényes dolgokról van szó, titkosít, nem válaszol, hisztizik, kivonul, bevonul, mint egy gyerek.

Már az is sajátos hozzáállást tükröz, hogy a minisztériumok többnyire egyáltalán nem válaszolnak a kérdésekre (mert csak), és az is, hogy sajtótájékoztatókon inkább az újságíró kiosztásába kezd például Kósa Lajos ahelyett, hogy válaszolna a feltett kérdésekre.

Gulyás Gergely, a Fidesz sztárjogásza az egyik (ritka) fideszes politikus, aki még szóba áll független újságírókkal. Ma mégis ő vett egy új fordulatot:

"Ezúton értesítjük Önöket, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője nyilatkozatot tesz."

– jött a levél a Fidesz sajtóosztályáról. Tehát: nem sajtótájékoztatót tart, és ott reagál valami éppen aktuális dologra (jelen esetben egy MSZP-s Facebook-bejegyzésére), de nem is kiad egy közleményt, hanem:

kiáll egy pódiumra, és kinyilatkoztat.

Általában a protokolláris rendezvényeken bevett dolog ez a fajta megoldás, amikor egy állami vezető tárgyal, átad valamit, és nem szeretné, ha az aktuális politikai dolgok elvinnék az esemény fókuszát. De hogy egy kampányban egy parlamenti párt sima frakcióvezetője már ehhez a praktikához folyamodjon, az viszonylag új. Itt Kósa Lajos - aki a sajtótájékoztatókon kapott spontán kérdések megválaszolásánál általában kihívásokkal küzdött -, most verheti a fejét a falba, hogy ezt miért nem ő találta ki, amikor ő volt a frakcióvezető.

Fel is hívtuk Csépe Krisztinát, a kormánypárt sajtósát, aki elküldte a meghívót, hogy jól értjük-e, hogy egy olyan kinyilatkoztatásra invitálnak bennünket, ahol a kinyilatkoztató kormánypárti politikust ezúttal nem lehet kérdezni. És azt a választ kaptuk:

Igen, akkor átment az üzenet. Frakcióvezető úr gyakran tart sajtótájékoztatót, de most szeretné ezt a témát leválasztani.

Nem tudunk másra gondolni, mint hogy csak és kizárólag azért áll ki személyesen oda, és nem kiad írásban egy nyilatkozatot, hogy meglegyen a vágókép a baráti tévéknek a híradóba.

(Borítókép:  Bruzák Noémi / MTI)

Frissítés 14:23-kor: Gulyás végül erről beszélt. Kiderült, egy szerencsétlen MSZP-snél elgurult a gyógyszer a Facebookon, és Orbán fejlövéséről fantáziált. Az okos MSZP-s pártja végül egy "frappáns" közleménnyel reagált: "A Fidesz gyűlöletpolitikája ide vezet".