Gyurcsány vagyonnyilatkozati vizsgálatot kér maga ellen

2018.02.03. 08:43

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatára úgy csapott le a kormány és annak sajtója, mint tyúk a takonyra. Van a nyilatkozatban egy rész, ahol az értékpapírban elhelyezett megtakarítást és egyéb befektetést kell beírni. Ide beírta Gyurcsány, hogy ilyenből összesen neki van 605 milliónyija. A kormányközeli sajtó pedig elkezdett futtatni egy sztorit, miszerint Gyurcsánynak van 150 milliója egy eltitkolt osztrák bankszámlán, sőt, a pontosság kedvéért idézzük a Ripostot:

A bécsi Rothschild-palotában őrzik Gyurcsány vagyonát (...) a milliárdosok csúcsbankjában (...) milliárdosok közkedvelt luxusbankjában

Gyurcsány Ferenc nyilatkozott az ügyben. Azt mondja, igen, van ez a 150 millió, csak hogy ez nemhogy nincs eltitkolva, hanem ez benne van a bevallott 605 millióban, annak a része. De mivel a vagyonnyilatkozatban ezt a 605 milliót nem kell részletezni, külön bontani, hogy milyen intézményekben, milyen papírokban áll az a pénz, melyik részét ki kezeli, ezért ott az összeg egyben.

A kormányközeli sajtó pörgeti tovább a sztorit, Gyurcsány pedig posztolt egyet szombat reggel a Facebookra, egyenesen Orbánnak címezve, ha már kampány van:

Tudod, nem én rejtegetem vagyonomat. Én bevallom, pontosan, törvényesen. Tudod, nem az én feleségemnek van temérdek földje. Nem az én apám lett dúsgazdag vállalkozó miniszterelnökségem alatt. Nem az én vejem ellen folytat csalás miatt vizsgálatot az EU. Nem az én csókosom lett pár év alatt Magyarország leggazdagabb embere. Ez a te világod. Én nyilvánosan bevallom családtagjaim vagyonát. Te nem. Az én bűnöm a te szemedben, hogy nem alkuszom. Se veled, se rendszereddel. Mert te a bűnnel kötöttél szövetséget hazád helyett. Becstelen briganti vagy. Hétfőn hivatalosan megkérem a fideszes vezetésű és többségű Mentelmi Bizottságot, hogy vizsgálja meg vagyonnyilatkozatom helyességét, törvényességét. Csak, hogy legyen még egy papírod arról, hogy hazudsz. Meg arról, hogy én nem. Mert nincs veled alku. Harc van.

Így aztán hétfőn hivatalosan vagyonnyilatkozati eljárást kér magára a volt miniszterelnök.

A párt közleményében hozzáteszik:

Megjegyezzük, örömünkre szolgál, hogy a Magyar Idők főszerkesztője Gyurcsány Ferenc ma reggeli facebook posztját követően húsz perccel, szintén vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett. Nincs szebb, mint amikor a kormánymédia katonái szakmai, erkölcsi öngyilkosságot követnek el, mert hazudnak, reggel, délben és este.

A DK elküldte közleményben Gyurcsány levelét, amit Dr. Vejkey Imrének küldött, mint a Mentelmi Bizottság fideszes elnökének, és amiben azt kéri, vizsgálják meg vagyonnyilatkozatát. Frissítés: a mentelmi bizottság elnöke valójában a KDNP-s Dr. Hargitai János.

Tekintettel arra, hogy a hivatalban lévő kormányhoz bevallottan kötődő média folyamatosan és átfogóan kérdőjelezi meg illetve támadja vagyonnyilatkozatom helytállóságát, teljeskörűségét, kérem az Elnök urat, hogy a Bizottság folytasson le velem szemben vagyonnyilatkozati eljárást. Figyelembe véve, hogy a választási kampány elkezdődött, megköszönném, ha az eljárást – ha kell soron kívül – a lehető leggyorsabban elvégeznék, és megállapításait haladéktalanul nyilvánosságra hoznák. Tájékoztatom Elnök urat, hogy befektetési számlám 2017. december 31-i kivonatainak másolatát a Bizottság munkájának segítése érdekében haladéktalanul elküldöm Önnek. Azok esetleges nyilvánosságra hozatalával szemben kifogásom nincs.