Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kasza Tibor kiakadt, hogy a trombózisgyanús anyját órákig várakoztatták a sürgősségin

2018.02.03. 18:45

Egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy a magyar kórházak sürgősségi osztályán nem mindig megy gyorsan a gyógyítás. Ami egy sürgősségi osztályon, ahol a perceknek komoly szerepük van, nem igazán ideális állapot. Itt, itt vagy itt talál erről híreket.

Kasza Tibor énekes-műsorvezető most - mint a 444 kiszúrta - a Facebookon közölte azt a történetet, amely az anyjával esett meg egy meg nem nevezett kórház sürgősségi osztályán. Elmondása szerint a trombózisgyanús édesanyját majdnem 7 óráig várakoztatták egy széken ülve. Miközben azt sem lehetett tudni, tényleg trombózis van-e a lábában, és elindulhat-e a vérrög.

Kaszának majdnem 1 millió követője van a Facebookon, így sokakhoz eljutott az üzenet, pár óra alatt több száz hozzászólás érkezett. Többen hasonló tapasztalatokról számoltak be.

Kasza - aki épp Thaiföldön tartózkodik - a videón elmesélte, hogy cukorbeteg édesanyját - aki a betegsége miatt korábban majdnem elvesztette az egyik lábát - péntek délután négykor trombózisgyanúval vitte be a mentő a kórházba. A mentősök a trombózisgyanú miatt fekve szállították és a fektetését javasolták, a sürgősségin azonban leültették egy székre, mert állítólag nem volt fekvőhelyük. Kasza - nyilván a befolyását latba vetve - telefonon el tudta érni, hogy vigyenek még egy széket az anyjának.

Kasza édesanyjának ezután 6-7 órát kellett eltöltenie a széken, a trombózistól rettegve, mire megvizsgálták. Délután 4-kor érkezett, hajnali 1-kor ért végül haza.

Kasza többször megismételte, hogy nem az orvosokat és ápolónőket támadja, de a sürgősségi rendszer - az úgynevezett triage - működését élesen kritizálta. A triage rendszer lényege, hogy a nővérek a sürgősségire érkezőket a rendes vizsgálat előtt megvizsgálják, és eldöntik, hány órán keresztül lehet halogatni a vizsgálatot.

"Vannak sétáló látnokok ott, akik megmondják, hogy 6-7-8 órát vagy 2-t tudsz túlélni egy faszéken ücsörögve?" - tette fel a kérdést Kasza. "Az a jó, hogy nem voltam ott, mert én biztos őrjöngtem volna, ha látom, hogy 6 órája ücsörög egy faszéken" - mondta Kasza.

Kasza többször megismételte, hogy nem pusztán a saját édesanyja, hanem az összes többi beteg miatt szólal meg.