Kasza Tibor kiakadt, hogy a trombózisgyanús anyját órákig várakoztatták a sürgősségin

2018.02.03. 18:45

Egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy a magyar kórházak sürgősségi osztályán nem mindig megy gyorsan a gyógyítás. Ami egy sürgősségi osztályon, ahol a perceknek komoly szerepük van, nem igazán ideális állapot. Itt, itt vagy itt talál erről híreket.

Kasza Tibor énekes-műsorvezető most - mint a 444 kiszúrta - a Facebookon közölte azt a történetet, amely az anyjával esett meg egy meg nem nevezett kórház sürgősségi osztályán. Elmondása szerint a trombózisgyanús édesanyját majdnem 7 óráig várakoztatták egy széken ülve. Miközben azt sem lehetett tudni, tényleg trombózis van-e a lábában, és elindulhat-e a vérrög.

Kaszának majdnem 1 millió követője van a Facebookon, így sokakhoz eljutott az üzenet, pár óra alatt több száz hozzászólás érkezett. Többen hasonló tapasztalatokról számoltak be.

Kasza - aki épp Thaiföldön tartózkodik - a videón elmesélte, hogy cukorbeteg édesanyját - aki a betegsége miatt korábban majdnem elvesztette az egyik lábát - péntek délután négykor trombózisgyanúval vitte be a mentő a kórházba. A mentősök a trombózisgyanú miatt fekve szállították és a fektetését javasolták, a sürgősségin azonban leültették egy székre, mert állítólag nem volt fekvőhelyük. Kasza - nyilván a befolyását latba vetve - telefonon el tudta érni, hogy vigyenek még egy széket az anyjának.

Kasza édesanyjának ezután 6-7 órát kellett eltöltenie a széken, a trombózistól rettegve, mire megvizsgálták. Délután 4-kor érkezett, hajnali 1-kor ért végül haza.

Kasza többször megismételte, hogy nem az orvosokat és ápolónőket támadja, de a sürgősségi rendszer - az úgynevezett triage - működését élesen kritizálta. A triage rendszer lényege, hogy a nővérek a sürgősségire érkezőket a rendes vizsgálat előtt megvizsgálják, és eldöntik, hány órán keresztül lehet halogatni a vizsgálatot.

"Vannak sétáló látnokok ott, akik megmondják, hogy 6-7-8 órát vagy 2-t tudsz túlélni egy faszéken ücsörögve?" - tette fel a kérdést Kasza. "Az a jó, hogy nem voltam ott, mert én biztos őrjöngtem volna, ha látom, hogy 6 órája ücsörög egy faszéken" - mondta Kasza.

Kasza többször megismételte, hogy nem pusztán a saját édesanyja, hanem az összes többi beteg miatt szólal meg.