Az MSZP feljelenti Kövért választási csalás miatt

2018.02.05. 17:28

Az MSZP választási csalás miatt feljelentést tesz Kövér László házelnök a választókerületek átszabásáról szóló nyilatkozata miatt - írja az MTI.

Bárány Balázs MSZP-s elnökségi tag szerint szerint felér egy vallomással, amikor egy kiszivárgott hangfelvételen a házelnök arról beszél, hogy volt némi bűvészkedés a 2014-es országgyűlési választáson. Bárány szerint a választókerületek módosítása egyetlen célt szolgált, hogy a Fidesz jól járjon a módosításokkal. 

A politikus szerint a választókerületek jelenlegi határát sem történeti, sem kulturális, sem pedig földrajzi okokkal nem lehet indokolni."Egyértelmű a cél: egy fideszes szavazónak érjen többet a szavazata, mint egy ellenzéki szavazóé."

Bárány Balázs arról is beszélt, hogy 2014-ben az MSZP mellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is átfogó jelentésben sorolta fel a magyarországi problémákat.

Szerinte most, hogy Kövér László beismerte, az akkori megállapítások közül az egyik valóban megállja a helyét, érdemes a többi megállapításról is beszélni. Az egyik ilyen, hogy a jelenlegi választási rendszer megkülönbözteti a szavazókat aszerint, hogy egy határon túli magyarról van-e szó, vagy "egy Londonba menekült budapesti fiatalemberről". A kormányzati tájékoztatást nem lehet megkülönböztetni a nyílt pártpolitikától, közpénzből finanszírozott álcivil szervezetek folytatnak nyílt kampányt a kormány mellett és a Nemzeti Választási Bizottság első embere egyértelműen a Fidesz akaratát hajtja végre.

Bárány Balázs szerint az EBESZ-jelentésben a legsúlyosabb kifogásokat a média állapota kapta, amelynek helyzete azóta sokkal rosszabb lett, amióta a megyei napilapok "Mészáros Lőrinc üzenőfüzetévé váltak."