Ödön
1 °C
11 °C

A világ minden pénzét beleöntik egy városszéli kis nádasba

003  O5A0342
2018.02.05. 08:14

Jobbra előre egy lepukkant, megbontott tetejű, lakatlan vályogház, azon túl a temető. Balra egy autóval járhatatlan, mocsaras-sáros földút, körülöttünk kóbor kutyák. A tízezer fős Heves város déli szélén vagyunk, mondjuk úgy, hogy nem a legrendezettebb környéken.

Éppen elhagytunk egy régen bezárt strandfürdőt, kopott Camping táblával. Amiért jöttünk, azt viszont hirtelen nem találjuk. A Google Maps elvileg Vicán-tónak jelöli, szép kék felülettel, de előttünk egy sitthalmok közé ékelt, közepes méretű nádas van.

Fejlesztésekbe, főleg EU-s pénzből történő fejlesztésekbe belekötni eléggé hálátlan feladat, hiszen miért baj, ha valami fejlődik, nem igaz? Ki ne akarná, hogy náluk végre rendbe tegyék a dolgokat, mondjuk megoldják Tyukodon a kilátónélküliséget, vagy kapjon az Alföld egy szánkódombot 37 millióért.

Itt most ebbe a városszéli, pár háztömb területű nádasba fognak beleönteni egy eszetlen összeget, 760 millió forintot.

Harminc évvel ezelőtt még horgásztak a tóban, mellette volt a gyógyvizes strand, kempinggel. A tó azonban kiszáradt, mocsár, majd nádas lett a helyén, víznek már régen nyoma sincs. A strandnak sem jöttek össze a dolgok, tíz éve zárt be, azóta az állagmegóvással sem sokat törődtek.

Most az egész területet rendbe akarják tenni, és a fejlesztési államtitkár, nem mellesleg helyi fideszes országgyűlési képviselő (Heves megyei 3. választókerület), Szabó Zsolt előtt nincs lehetetlen, ha EU-s pénzekről és Heves megyéről van szó – főleg, hogy a régiós központ Hatvanra már nem kell figyelni, mehet máshová a támogatás.

Szabó tavaly májusban jelentette be, hogy ajándékot hozott a városnak, összerakott egy kétmilliárdos csomagot, amiből megújítják a strandot, a kempinget és a tavat, plusz uszodát és civil színpadot építenek.

Mellékes, de a „pénz összerakásáról" szóló fenti nyilatkozat idején a pályázatokat még ki sem írták, a város közgyűlése is csak augusztusban szavazta meg, hogy egyáltalán indulnak a pályázaton. Értesüléseink szerint – óriási meglepetés – Heves meg is nyerte az összegeket, legalábbis a tóra mindenképp, két pályázaton 760 milliót.

Ötször ekkorát feleennyiből

A TOP (Terület- és településfejlesztési Operatív Program) EU-s pályázatokról van szó, az egyik egy 530 milliós „Zöld város”, a másik egy 230 milliós ökoturisztikai projekt, mindkettő önrész nélküli, szaknyelven 100 százalékos intenzitású.

Ez az összeg rengeteg egy ekkora, fővárosi feneketlen-tónyi területre. Mutatunk néhány összehasonlítást, mekkora pénz 760 millió forint:

  1. A tiszaalpári Nagy-tó körülbelül ötször ekkora, és 358 millióból csinálták meg nemrég nulláról, költősziget-kialakítással együtt.
  2. A százszor ekkora kaposvári Deseda-tó környékére 2014-ben nem egész 700 milliót költöttek. Ott a projektbe belefért két híd, egy látogatóközpont, óriási akvárium, tanösvény, vízi játszótér, 14 kilométer kerékpárút, egy biciklikölcsönző és egy kilátó, valamint esőbeállók a tó körül.
  3. A hatvani cukorgyári tó 20 hektáros részét 186 millióból rakták rendbe tanösvénnyel együtt, ez a terület legalább tízszer, de inkább tizenötször akkora, mint a Vicán-tó. 
  4. Debrecenben a Békás-tó projektje kétmilliárd volt, de ott gyakorlatilag az egész Nagyerdőt helyretették, építettek szabadtéri színpadot, ködszínházat, kondiparkot, játszóteret, tanösvényt, és egy mélygarázst is.

Hevesen ebből a 760 millióból a tervek szerint szintén jut majd tanösvényre, padokra, asztalokra, játszótérre és egy fogadóépületre, amelyben „interaktív programelemeket helyeznek el". A projekt fő célja a közúton amúgy csak 10 kilométerre lévő Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet élővilágának bemutatása, fő célcsoportként az iskolásokat megcélozva.

A kétmilliárdból így kizárásos alapon 1,3 milliárd megy majd a strand felújítására és az uszoda megépítésére. Utóbbit már el is kezdték előkészíteni, a beruházás tervezett helyén lévő öreg házakat megvette, és már le is rombolta az önkormányzat.

Térdig érő gumicsizmás legény közelít meg minket hirtelen a temető felől, nem sokat tud a dolgokról, de hogy fejlesztés lesz, azt hallotta. Nem is akárkitől: a polgármester hívta össze állítása szerint a szomszédságot, hogy tájékoztatást adjon a környék megújításáról. Ennél többet azonban hiába kérdezünk, látszik, hogy nem a részletek felidézése az erőssége. Annyit azért még megtudunk, hogy a pletyka szerint jól jártak azok, akiknek a házait megvette az önkormányzat az uszodaprojekthez.

A börtön ablakából

Nyüzsgés mindenképpen lesz majd a tó körül, ám nem biztos, hogy a turisták miatt. A pályázatban nincs róla szó, de közvetlenül a terület mellett épül egy 500 férőhelyes börtön, vagy ahogy a helyi újság írta, egyenesen börtönnegyed, amely 250 embernek ad majd munkát, és amely ellen emiatt – a helyszíni beszélgetéseink alapján – a hevesieknek nincs kifogásuk, sőt, örülnek neki. Egyelőre csak a közmű-előkészítések látszanak, vadiúj tűzcsap, sárga szalag a nád közepén, vagy épp friss gödörben árválkodó vezetékek.

De ne legyünk igazságtalanok a Vicán-tóval, a hevesiek nagyon várják a fejlesztést. Nem is igazán a tó van benne a köztudatban, találkoztunk a városban olyannal is, aki nem is hallott erről a projektről, sokkal inkább a strand újranyitásának és az uszoda megépítésének örül.

A helyiek szerint a strand gyógyhatású vizét régen szerették a turisták is, a felesleges víz pedig épp a Vicán-tóba ment bele, így valamiféleképp össze volt kötve a két terület. A közvetlenül a nádas mellett lakó Laci bácsi ottjártunkkor azt mondta, még emlékszik arra, hogy a nyolcvanas években pecázott a tóban, és szívesen visszatérne, de megmaradt benne az is, hogy hányszor, hányféleképp ígérték meg a fejlesztéseket, amikből aztán nem lett semmi, úgyhogy ő egyelőre óvatos az örömmel. És hát ha valaki nagyon akar pecázni, az Heves másik felén, Alatkán jó pár bányató közül választhat, amelyek kiépített infrastruktúrával várják a horgászokat.

Megkerestük Sveiczer Sándort, Heves polgármesterét, és megkérdeztük tőle, hogy pontosan mire mennyit költenének, reálisnak tartja-e, hogy ez a befektetés visszahozza az árát, vagy legalábbis észrevehető módon felfuttatja a turizmust egy apró tónál, amely mellett épp most épül börtön. Meg azt is, hogyan lehetséges, hogy a fejlesztést már azelőtt bejelentette Szabó Zsolt államtitkár, hogy a pályázatot kiírták volna.

Válaszok egyelőre nem érkeztek a kérdéseinkre. Ugyanezeket kérdeztük meg Szabó Zsolttól is, plusz még azt, hogy választási pénzosztásnak tekinti-e a projektet. Várjuk a válaszát.

Annyi biztos: ez a sztori

  1. vagy tanítani való városfejlesztés, egy ökológiai sikertörténet lesz;
  2. vagy egy totál felesleges választási pénzöntés, egy tökéletes EU-s pénzeltérítés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?