Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Perrel fenyegeti az ÁSZ a Momentum elnökét

2018.02.06. 14:56 Módosítva: 2018-02-06 15:40:19

Újabb fejezethez érkezett az Állami Számvevőszék és az ellenzék harca. Az ÁSZ az elmúlt hetekben végigbírságolta az ellenzéki pártokat, a Jobbikra a plakátügye miatt gigabírságot szabott ki, a többi balos pártot pedig az ingatlanbérlése miatt büntette.

A Fideszt viszont véletlenül se vizsgálta a szervezet, amelyet nem mellékesen Domokos László egykori fideszes parlamenti képviselő vezet.

A Momentum csak tavaly alakult párttá, így még nem kerülhetett bele az bírságolási hullámba. Ám Fekete-Győr András elnök így is élesen kritizálta az ÁSZ gyakorlatát. Személyesen részt vett a Jobbik által szervezett tüntetésen a Fidesz székháza előtt. A Magyar Időknek pedig azt mondta, "az Állami Számvevőszéknek a demonstráció megszervezésére okot adó döntése kapcsán fejeztük ki véleményünket, illetve szolidaritásunkat a Jobbikkal. (...) Megdöbbent, hogy mennyire fél Orbán Viktor, amikor ehhez hasonló lépésekhez folyamodik."

– Tehát az ÁSZ döntését Orbán Viktornak tulajdonítja?

– Igen, azt állítom, hogy az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött.

Ezeken a mondatokon felhúzta magát az ÁSZ, ugyanis január 29-i keltezéssel Fekete-Győr levelet kapott az ÁSZ-tól, melyben perrel fenyegetik, ha nem kér bocsánatot. Az Indexhez is eljutó levél szerint az ÁSZ erre a Magyar Idők-interjúra hivatkozva azt írja (az elnöki titkársági osztályvezető szignálta): "Ön a fenti cikkben megjelent kijelentése olyan valótlan tényközlést tartalmaz, miszerint az Állami Számvevőszék a miniszterelnök, mint végrehajtó hatalmat irányító állami szerv, a kormány vezetőjének befolyása, irányítása alatt áll."

Az ÁSZ a törvény szerint a parlament alá rendelt ellenőrző szerv, amelyet a kormányfő valóban nem utasíthat. Fekete-Győr viszont úgy értékelte, hogy ennek ellenére teljesíti Orbán "ukázát". Az ÁSZ azt írta a Momentum elnökének, hogy az állításával ellentétben az ÁSZ olyan független szerv, amely "nem vesz rész a politikai küzdelmekben", illetve "az ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegelhet politikai szempontokat".

Az ÁSZ a levél végén azt írta, hogy Fekete-Győrnek "feltehetően volt alkalma higgadtan átgondolni a kijelentéseinek súlyát", és már nem így gondolja ezt. Ezért azt várják, hogy a Momentum elnöke

adjon megfelelő elégtételt, amelyben elismeri a személyiségi jogi jogsértést, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot.

Amennyiben ez nem történik meg, az ÁSZ "megteszi a szükséges jogi lépéseket".

Az ÁSZ lépése nem tűnik túl átgondoltnak annak fényében, hogy így maguk gondoskodnak arról, hogy az ellenzéki pártokra kirótt példátlan bírságok ügye a kampányidőszakban továbbra is napirenden maradjon. Emellett az ÁSZ gyakorlata maga cáfolja levelüknek azt a megjegyzését, hogy a szervezet távol tartja magát a politikától: a Számvevőszékre nem csak a Momentum elnöke, de például Vona Gábor Jobbik-elnök is tett erős megjegyzést, mely szerint az ÁSZ törvénytelenül működik, azt mégsem kifogásolták.

Fekete-Győr András az Indexnek azt mondta:

ez a levél a sértődött elvtársak hangnemében íródott.

A rendszerváltás után 28 évvel el kellene jutni oda, hogy állami intézmények ne sértődött levelekkel bizonygassák a függetlenségüket – hanem azzal, hogy valóban függetlenül is cselekednek. Elégtételt nem nekünk kell adni, hanem az ÁSZ részéről az embereknek."

Vagyis mivel Fekete-Győr válasza aligha értelmezhető bocsánatkérésként, valószínűleg elindul a per.

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!