Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyon messzire mentél, írta Radnóti Zoltán a Fideszt támogató Köves Slomónak

2018.02.06. 09:30 Módosítva: 2018-02-06 09:55:27

Nyílt levélben fordult Köves Slomóhoz Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke, miután Köves az egyes számú választókerületben osztogatott fideszes szórólapon lényegében támogatását fejezte ki a KDNP-s Hollik István felé.

Radnóti a Magyar Nemzetben megjelent levélben azt írja: Köves Slomó írása a fideszes szórólapon 

a magyar zsidóság elmúlt 30 évének legszomorúbb dokumentuma.

Radnóti arra figyelmezteti Köves Slomót, hogy egy rabbinak a napi hatalmi harcokhoz nem lehet köze. Aki rabbiként szerzett tekintélyét „földi” hatalmi érdekek szolgálatába állítja, az elárulja a Tórát és a prófétákat, akik megvetették a materiális, földi hatalmat.

Aki vezető rabbiként – szörnyű leírni is – választási szórólaphoz képes adni a nevét (és ezáltal a közössége nevét), a támogatását (és ezáltal a közössége támogatását), az szerintem megtagadja a Tórát, amelynek első számú tanítása, hogy minden hatalom Istené, és minden földi hatalom csak ennek szolgálata lehet.

A rabbitestület elnöke szerint mindez a Tízparancsolat megtagadása is. Radnóti felidézi, hogy Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Izraelből visszatérve azzal kezdett bele a munkába, hogy önfenntartó közösséget épít, az antiszemitizmusból nem csinál eszközt, és végre nem a politikai hatalmasságok körül sündörög, hanem a híveit szolgálja, és akit már nem az Állami Egyházügyi Hivatal instruál, hanem valóban a Jóisten. 

Radnóti szerint Köves Slomó mostanra minden rosszat megtanult a múltbeli Mazsihisztól, és még túl is tett rajta, mert még a „régi Mazsihisz” sem lépett be nyíltan egy párt politikai csatlósai közé.

Köves Slomó hétfőn bocsánatot kért az eset miatt. Azt nyilatkozta  a Zsido.com-nak, hogy  "ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt". Radnóti szerint azonban ez a bocsánatkérés nem fogadható el: "Mégis, mit gondoltál, minek minősül, amit csinálsz?" Radnóti a levelet ezzel zárja:

Kedves Slomó! Egészen lehetetlen, hogy az a fiú, aki 10-15 éve te voltál, mára teljesen elveszett, nincsen sehol. (...) Tudd, hogy csak elkeseredésemben bántalak, kapsz most eleget, úgyhogy öregebbként azzal zárom: rossz úton jársz, és nagyon messzire mentél – de mi visszavárunk.  

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!