Nagyon messzire mentél, írta Radnóti Zoltán a Fideszt támogató Köves Slomónak

2018.02.06. 09:30 Módosítva: 2018.02.06. 09:55

Nyílt levélben fordult Köves Slomóhoz Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke, miután Köves az egyes számú választókerületben osztogatott fideszes szórólapon lényegében támogatását fejezte ki a KDNP-s Hollik István felé.

Radnóti a Magyar Nemzetben megjelent levélben azt írja: Köves Slomó írása a fideszes szórólapon 

a magyar zsidóság elmúlt 30 évének legszomorúbb dokumentuma.

Radnóti arra figyelmezteti Köves Slomót, hogy egy rabbinak a napi hatalmi harcokhoz nem lehet köze. Aki rabbiként szerzett tekintélyét „földi” hatalmi érdekek szolgálatába állítja, az elárulja a Tórát és a prófétákat, akik megvetették a materiális, földi hatalmat.

Aki vezető rabbiként – szörnyű leírni is – választási szórólaphoz képes adni a nevét (és ezáltal a közössége nevét), a támogatását (és ezáltal a közössége támogatását), az szerintem megtagadja a Tórát, amelynek első számú tanítása, hogy minden hatalom Istené, és minden földi hatalom csak ennek szolgálata lehet.

A rabbitestület elnöke szerint mindez a Tízparancsolat megtagadása is. Radnóti felidézi, hogy Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Izraelből visszatérve azzal kezdett bele a munkába, hogy önfenntartó közösséget épít, az antiszemitizmusból nem csinál eszközt, és végre nem a politikai hatalmasságok körül sündörög, hanem a híveit szolgálja, és akit már nem az Állami Egyházügyi Hivatal instruál, hanem valóban a Jóisten. 

Radnóti szerint Köves Slomó mostanra minden rosszat megtanult a múltbeli Mazsihisztól, és még túl is tett rajta, mert még a „régi Mazsihisz” sem lépett be nyíltan egy párt politikai csatlósai közé.

Köves Slomó hétfőn bocsánatot kért az eset miatt. Azt nyilatkozta  a Zsido.com-nak, hogy  "ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt". Radnóti szerint azonban ez a bocsánatkérés nem fogadható el: "Mégis, mit gondoltál, minek minősül, amit csinálsz?" Radnóti a levelet ezzel zárja:

Kedves Slomó! Egészen lehetetlen, hogy az a fiú, aki 10-15 éve te voltál, mára teljesen elveszett, nincsen sehol. (...) Tudd, hogy csak elkeseredésemben bántalak, kapsz most eleget, úgyhogy öregebbként azzal zárom: rossz úton jársz, és nagyon messzire mentél – de mi visszavárunk.  

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!