A diákok érdekében lett a menekültáradat a legfontosabb tudnivaló Olaszországról

2018.02.06. 15:22 Módosítva: 2018.02.06. 15:39

Január közepén mi is írtunk arról, hogy a nyolcadikos földrajzkönyv alapján látszólag nincs fontosabb tulajdonsága Olaszországnak, mint hogy megszámlálhatatlanul özönlenek oda a menekültek. Kedden végre kiderült, természetesen semmiféle hátsó szándék nincs ebben, hiszen a kerettanterv szerint Olaszország példáján kell értelmezni a népességmozgások és a menekültáradat kialakulási okait és következményeit – írja a 24.hu.

Ahogy az mindenki előtt ismert, Olaszország évek óta az Európát sújtó bevándorlás első számú célpontja, több millió migráns érkezett már az országba, amelynek súlyos társadalmi következményei vannak. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen folyamatokról a magyar fiatalok is tudjanak, és a földrajz óra (sic!) keretében lehetőségük legyen erről beszélgetni, kérdéseket feltenni.

– írta a lapnak Ijjas Tamás, az EKE OFI honlapszerkesztője, azaz lényegében kiderült, hogy a tankönyvet éppen a tanulók érdekében frissítették naprakész információval, ami jelen esetben csakis a menekültáradat lehetett.

A menekülthelyzet egyébként más országoknál is megjelent, de csak az olaszokról szóló résznél került a fejezet élére, ahol mellesleg kis túlzásba is estek a számokkal, a szövegből ugyanis úgy tűnhet, hogy több mint 4 millió menekültet kellett befogadniuk a válság kezdete óta, holott az elmúlt öt évben 580 ezer ember érkezett az országba.

A bevándorló hátterű embereknél sem stimmel amúgy a 4,3 milliós adat, a statisztikák szerint ugyanis összesen 5,7 millió ilyen lakosa van az országnak, de ennek 56 százaléka az EU-ból, vagy Európa nem uniós részéből érkezett.

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!