A Kanári-szigeteken fogták el a magyar embercsempészt

2018.02.08. 06:01

A rendőrség büntetőeljárást folytat embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés gyanúja miatt egy iraki állampolgár és magyar állampolgárságú társai ellen, írja a rendőrség.

A bűnszervezet vezetője szervezőként 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A magyar rendőrség a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival dolgozott együtt. Megtalálták a szervezet magyarországi irányítóját és több tagját is. 2017. február 1-jén a magyar rendőrök házkutatást tartottak a budapesti szállodában és elfogták a csoport iraki vezetőjét, illetve egy magyar bűntársát.

Ezzel párhuzamosan idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, ahol mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le. Május 3-án a csoport további négy magyar állampolgárságú tagját fogták el, akiket embercsempészés miatt hallgattak ki. 2017. december 1-jén európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki még egy magyar állampolgár ellen.

Végül megtudták, hogy a körözött személy a Kanári-szigeteken tartózkodik.

A spanyol Guardia Civil munkatársai 2018. január 23-án Tenerifén fogták el a férfit, akit kiadatási őrizetbe helyeztek. A férfit február 6-án vették át a magyar rendőrök a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, írja a rendőrség.