Ha így marad minden, borítékolható a Fidesz kétharmados győzelme

2018.02.08. 11:56

Ha nem lesz a jelenleginél szélesebb, az LMP-t is bevonó ellenzéki együttműködés, a Fidesz szinte biztosan kétharmados többséget szerez az április 8-i választáson - ez derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásokra alapozott mandátumbecsléséből, amit a 24.hu megrendelésére készítettek.

A Republikon szerint az MSZP és a DK megállapodása önmagában kevés egyéni mandátumok megszerzéséhez.

Az MSZP-DK-megállapodással ugyanis az angyalföldi választókerület kivételével minden körzetben a Fidesz jelöltje győzne. Igaz, van további kilenc körzet, ahol 5 százalékpontos vagy kisebb a különbség az MSZP-Párbeszéd vagy a Demokratikus Koalíció és a Fidesz jelöltje között, ilyen például az újpesti és a szegedi 1-es választókerület.

A Jobbik ennyire sehol sem tudja megközelíteni a Fideszt, a különbség a miskolci csatateres körzetben a legkisebb, 6 százalékpont.

Ha az ellenzéki oldalon nem lesznek további visszalépések, a Fidesz 146, a Jobbik 20, az MSZP-Párbeszéd 15, a Demokratikus Koalíció 10, az LMP 8 mandátumot szerezne a Republikon Intézet becslése szerint.

A Momentum és az Együtt a jelenlegi adatok alapján nem lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Csakhogy a Republikon Intézet előállt egy másik forgatókönyvvel is, amelyet győzelemre koordinálásnak nevezett el. Ez abból indul ki, hogy a jelenleg ismertnél szélesebb körű együttműködések is létrejöhetnek egyes választókerületekben. Ha ez megtörténne, akkor hiába áll jobban a Fidesz, mint a 2014-es választás előtt, „okos koordinációval” a kétharmados többség (amihez 133 mandátum szükséges) megakadályozható. Ebben az esetben a Fidesz 130 az MSZP-Párbeszéd 25, a Jobbik 20, a DK 16, az LMP pedig 8 mandátumot szerezne.