Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feloszlatta magát a záhonyi képviselő-testület

27788220 1586515368131819 6255039204512794134 o
2018.02.09. 14:46

Kedves Záhonyiak! Ismerősök, Barátok! A mai napon egy korszak véget ért és lehetősége nyílik a városnak új városvezetést választani. Reményeim szerint végre elindulhat a felemelkedés útján ez a jobb sorsra érdemes település. 2018. február 7.-én a záhonyi képviselő-testület 5 igen és 1 nem szavazattal kimondta a képviselő-testület feloszlását

írta ki Facebook-falára Helmeczi László, Záhony független polgármestere. Az ügy közvetlen előzménye egy 250 milliós pályázat, aminek aláírását már csak tüntetések árán lehetett keresztülverni a polgármestert nem igazán támogató képviselő-testületi többségen. De a konfliktus korábbra vezet vissza.

Helmeczi 2014 óta polgármester, akkor 50 szavazattal ütötte ki a korábbi fideszes polgármestert, Háda Imrét. A képviselő-testület azonban nem igazán változott: egy embert leszámítva a másik 5 képviselő, akik nagyjából egy frakciót alkotnak, az előző polgármestert támogató emberekből áll. Papíron mindenki független képviselő, egyikük úgy, hogy 2010-ben még fideszesként indult, és jutott be a testületbe.

Helmeczi megválasztása után aztán első körben lementek a szokásos támadások: vagyonosodási vizsgálatot végeztek, majd összeférhetetlenség miatt is feljelentették, majd amikor ezek tisztázódtak a munka egyszerűen csak attól volt nehéz számára, hogy a fontos döntéseket nem, vagy alig tudta keresztülvinni az őt nem támogató képviselő-testületi ötösfogaton. Ez végül most egy elnyert 250 milliós EFOP-os támogatásnál csúcsosodott ki.

December elején a város elnyert egy 250 milliós támogatást egy EFOP-os pályázattal. Záhony négy másik településsel indult konzorciumban, az Emmi rá is bólintott a Humán szolgáltatások fejlesztésére beadott pályázatra. Az összeg lehívásához már csak alá kellett volna írni a támogatási szerződést. Ehhez pedig a képviselő-testület felhatalmazása kell. 

Na, ezt, mint a polgármester posztjából kiderül másfél hónapig próbálta elérni a testületnél, hat alkalommal vitte a testület elé, hogy döntsenek erről, de nem sikerült eredményt elérni. De olyasmik miatt, hogy egészen konkrétan nem mentek el az ülésre, ami így határozatképtelen volt. Ezt addig blokkolta a testület, hogy végül egy határidőből ki is csúsztak. A posztban a polgármester hozzáteszi, az országosan közel száz konzorciummal elnyert támogatásnál egyetlen egy képviselő-testület sem feküdt keresztbe.

Az egyik, a projekt végső elfogadását akadályozó képviselő egy posztban írt arról, mi a problémájuk. Ebben többek között azt kifogásolták, hogy "az indikátorok (kötelezően teljesítendő vállalások) nehezen teljesíthetők, és elsősorban nem a záhonyi közösséget szolgálják", illetve pontokba szedték, hogy miért tartanak a pályázattól. Kifogásolják, hogy míg a "projekt elemei 60 %-ban a társtelepülések hátrányos helyzetű lakosságára épülnek", addig a "projekt összköltségének a 72,6 %-a Záhonyra van terhelve, melyért városunknak kell garanciát vállalnia". A kifogások között az is szerepelt, hogy Záhonyban kevés a hátrányos helyzetű család szerintük, miközben a pályázat egyik sarkalatos része, hogy ezek közül az emberek közül "200 főt kell valamilyen képzésben részesíteni, beiskolázni tanfolyamokra".

A testület végül csak azután volt hajlandó megszavazni a pályázatot, hogy félezren aláírtak a városban egy petíciót, ami a testület feloszlatását követelte, illetve konkrétan tüntetést szerveztek a polgármester mellett állók a hivatal elé. Ezután a pályázat kiírója elfogadta a határidő módosítását, és befogadta az első határidőn túli hiánypótlást.  És végül február 7-én, miután újra bevitte napirendi pontként a testület feloszlatását a polgármester, megtámogatva az 500 aláírással, a testület megszavazta azt.

A helyi választási bizottság február 13-án, kedden ül össze, hogy kitűzze a választás napját, ami várhatóan már az áprilisi országos választások után, május elején, közepén lesz. Úgy tudjuk, nem minden képviselő indul újra, viszont az előző, fideszes polgármester újra nekifut majd.

(Borítókép: Testületi ülés Záhonyban, balra Helmeczi László 2018. február 7-én. Fotó: Dr. Tilki Attila / Facebook)