Bonifác
10 °C
16 °C

Százával jelölték a rászorulókon segítőket a Jószolgálat-díjra

fogd a kezem alapitvany pecs 02 VI
2018.02.09. 11:53

Több országból összesen 667 jelölés történt a Twickel György által 2016-ban alapított Jószolgálat-díjra. Az összesen öt kategóriában Magyarországon kívülről, Ukrajnából, Romániából és az Egyesült Királyságból is jelöltek. A díj célja, hogy a figyelem középpontjába helyezze a szociális életpályán dolgozó hivatásos egyének, szervezetek, valamint a mindennapi önkéntes jótevők és civil közösségek munkáját. A kezdeményezéshez idén olyan közéleti személyiségek csatlakoztak, mint Ónodi Eszter színésznő és Lackfi János költő.

Január végéig lehetett jelölni olyan személyeket, szervezeteket, közösségeket akik vagy amelyek példaértékű munkát végeznek a családokért, kisebbségekért, fogyatékkal élőkért, idősekért vagy hajléktalan rászorulókért. A magyar nagyvárosok mellett zsákfalvakból és a tanyavilágból is jöttek jelölések, illetve az erdélyi Dévából, a kárpátaljai Beregszászból, de még Liverpoolból is.

A legtöbb jelölés – 269 – az önkéntesen végzett szociális munka egyéni kategóriájában érkezett, a zsűri ennek, illetve az önkéntesen végzett szociális munka közösségi kategóriájának a győztesét a Facebookon hirdeti ki majd, amely ezen a linken elérhető.

A győztesek nagy összegű anyagi támogatásban részesülnek, a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriájában három szervezet kap egyenként 2 millió forintot, három személy pedig 500-500 ezer forintot. Az önkéntesen végzett szociális munka kategóriájában egy közösségnek egymillió forint jár majd, egy személynek pedig félmillió. Kiosztják majd az életműdíjat is, amit szintén egymillió forinttal honorálnak.

A hivatalos díjátadót június 1-én tartják a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

2017-18-ban a Jószolgálat-díj médiatámogatója az Index.

Borítókép: Fogd A Kezem Alapítvány, Pécs. Fotó:    Pályi Zsófia * Jószolgálat-díj.