Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Áder: Aki részt akar venni a választásokon, költözzön vissza Magyarországra

2018.02.11. 16:49

Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon,

akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz – mondta Áder János. Parlamenti beszédében a fideszes politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak, „mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”. Azt mondta, hogy „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”.

Áder János
Áder János
Fotó: Ajpek Orsi

Hogy Áder János nem fideszes politikus, hanem államfő, a pártok fölött álló és a nemzet egységét képviselő? És hogy miért fideszesezem akkor le? De főleg: hogy mondhat ilyen, a Fidesz és a kormány álláspontjával, továbbá a hatályos törvényekkel totál szembemenő dolgot, még ha egy pártok fölött álló politikus is?

Nos, a dolog egyszerű: Áder János ezt nem most mondta, hanem NER előtt 17-ben, vagyis 25 évvel ezelőtt. Az akkor ellenzéki Fidesz politikusa az 1993. szeptember 28-i ülésnapon, a választójogi törvény módosításáról szóló vitában érvelt olyan vehemenciával – és hajszálpontosan olyan érvekkel – a külföldön élő magyarok szavazati joga ellen, mintha most Gyurcsány Ferencet hallanánk.

Mert mit is mond most a Gyurcsány-párt? A Demokratikus Koalíció szerint „ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon (...) miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek”. Ugye? Mintha Gyurcsányék Áder beszédét vették volna kölcsön negyedszázaddal később.

A mostani államfő beszédét egyébként itt olvashatja végig a parlament honlapján – nem túl felhasználóbarát változat –, de egy Unbeliever nevű felhasználó coubot is készített a vitáról készített hírösszefoglalóból. (A coub és a sztori a 444 találata.)