Áron alul kaphatott volna ingatlant egy DK-s politikus a fideszes Újbudán

2018.02.13. 12:50 Módosítva: 2018.02.13. 15:08

Pikáns történetet írt meg  a 24.hu Élő Norbertről, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjáról, aki a jelek szerint erősen áron alul juthat önkormányzati ingatlanhoz az amúgy erős fideszes bástyának számító XI. kerületben. A cikk megjelenése után a politikus bejelentette: a pályázatát visszavonta, nem vesz ingatlant az önkormányzattól. 

A sztori röviden: 

  • Élő Norbert cégének neve ugyan Trend/Prognózis Társadalom- és Gazdaságkutató Zrt., de mostanában a főtevékenysége ingatlanok adásvétele és bérbeadása. 
  • Élő Norbert egyik cége tavaly december 1-jében vett bérbe egy 43 négyzetméteres, alagsori önkormányzati ingatlant a Móricz Zsigmond körtérhez közeli Fadrusz utcában. 
  • Ezen a környéken nagyon magasak az ingatlanárak. A lakások négyzetméterára átlagosan 500-600 ezer forint, az irodáké, üzlethelyiségeké még magasabb. 
  • Élő Norbert a bérlés kezdete után egy hónappal vételi ajánlatot adott be a helyiségre: 8,6 millió forintért, vagyis 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron akarta megvenni a fideszes önkormányzattól a felújításra szoruló ingatlant.
  • Becslése szerint legalább 4-5 milliót kellene rákölteni, így 300 ezer lenne a négyzetméterár, vagyis durván 13-14 millió forintért jutna egy igen jó helyen levő helyiséghez. Az ingatlan.com-on a hasonló alapterületű környékbeli lakásokat 30-35 millióért kínálják, míg az üzlethelyiségeket úgy 40 millióért.
  • Az önkormányzat gazdasági bizottsága értékbecslést készíttetett az ingatlanról. Ez furcsa módon még Élő ajánlatánál is olcsóbbra tette a helyiség árát: 7,9 millió forintra.
  • A gazdasági bizottság alig négy héttel a vételi ajánlat beérkezése után úgy határozott, hogy nettó 10 millió forintért adják el az ingatlant Élő Norbert cégének.
  • A 14 tagú gazdasági bizottság jelen levő 10 tagjából 9 igennel szavazott: 7 fideszes, 1 MSZP-s, 1 jobbikos, az Együtt-PM-es tartózkodott.
  • Élő Norbert ezután még ármérséklési kérelmet nyújtott be: 8,6 millió forintnál többet továbbra sem akar adni a helyiségért.
  • Most szerdán a gazdasági bizottságnak azt kell eldöntenie, még olcsóbban ad-e túl az önkormányzati ingatlanon.
  • A nem lakáscélú helyiségekre az önkormányzat szabályai között semmiféle megkötés nem vonatkozik. Vagyis ha Élő megveszi az ingatlant, bármikor túladhat rajta. 
  • Élő a 24.hu-nak azt mondta: cégük irodáját akarják itt berendezni, hosszú távra terveznek, de még a 8,6 milliót is soknak tartja ezért az alagsori helyiségért. Miután ugyanis az önkormányzattól kibérelték az ingatlant, akkor derült ki, hogy a tervezettnél sokkal többet kell rákölteni ahhoz, hogy irodaként használhassák. 
  • A 24.hu beszélt a környéken hasonló alapterületű, alagsori, de kicsit forgalmasabb helyen fekvő üzletet működtető tulajdonossal. Ő amikor megtudta, hogy a politikus cége 8-9 millióért akarja megvenni a helyiséget, nagyot hahotázott. Neki ugyanis ennek 3-4-szereséért sikerült az ingatlanát megszereznie.
  • A cikk megjelenése után a Demokratikus Koalíció ezt közölte: Élő Norbert egy szuterén irodahelyiség megvásárlására nyújtotta be pályázatát nyilvános ajánlattétel során. Az ajánlott ár az önkormányzat által felkért értékbecslő által megállapítottnál lényegesen magasabb volt. Élő Norbert szerint bármilyen alkunak még a látszatát is el kerülni Orbán rendszerével, ezért pályázatát a mai napon visszavonta.

Élő Norbertről pár szó. Közgazdászként a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott, majd 1996-ban megalapította a Trend/Prognózis Társadalom- és Gazdaságkutató Rt.-t. 2002-től 2014-ig önkormányzati képviselő volt Kőbányán, 2004-ben a leköszönő Kovács László helyett parlamenti képviselő lett az MSZP padsoraiban. 2008–2012 között a Főtáv Zrt. igazgatósági tagja, majd felügyelőbizottsági elnöke volt. 2015-ben a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. felügyelőbizottsági tagja lett. A Magyar Darts Szövetség elnöke.  A DK országos listájának 24. helyén szerepel.