Gyöngyi
4 °C
13 °C

Győzött a pártakarat, mégse kérik ki az Elios-jelentést Zalaegerszegen

2018.02.13. 00:17

Az ellenzéki képviselők eljárást kezdeményeztek hétfőn a Zala megyei kormányhivatalnál, ugyanis szerintük jogellenes volt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés összehívása, aminek a lényege az volt, hogy érvénytelenné tegyék azt a szerdai szavazást, aminek értelmében a városnak ki kell kérnie a Tiborcz István cégeivel kapcsolatos OLAF-jelentést. A város maga is érintett a vizsgálatban, mivel az Elios végezte itt is a közvilágítás cseréjét. 

Az ellenzéki indítványt hat fideszes képviselő is megszavazta, aminek meg is lett a következménye, ugyanis a Népszava forrása szerint másnap a térség országgyűlési képviselője tajtékozva hívta fel Balaicz Zoltán polgármestert, és Tóth László frakcióvezetőt, hogy számon kérje rajtuk a szavazás eredményét. 

A Népszava megpróbálta elérni a helyi fideszes képviselőket, de mivel nem válaszoltak, így csak a hivatalos álláspont ismert, ami szerint már negyvenszer szavaztak aznap, így elfáradtak és rosszul szavaztak. 

A közgyűlésen derült ki, hogy az OLAF tavaly feltett kérdéseket az önkormányzatnak a beruházással kapcsolatban, de se a kérdéseket, se a válaszokat nem kapták meg az ellenzéki képviselők, mert a jegyző szerint ezeket meg kell keresni. Később aztán a jegyző egy folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva tagadta meg, hogy nyilvánosságra hozza a levelet, amivel Szolnokon például nem volt gond, és ott a képviselők megkapták a helyi önkormányzatnak írt levelet.  

Külön érdekesség, hogy a levél nem került a képviselő-testület elé, így a városatyák nem tudják, hogy mit válaszolt a város, sőt az alpolgármester szerint nem is született válaszlevél, míg a kormánypárti frakcióvezető szerint válaszoltak, de ez majd csak akkor derül ki, ha nyilvánosságra hozzák a levelet.