A Jobbik bíróságon támadja meg a számvevőszéket

2018.02.13. 09:44

A Jobbik bírósághoz fordult az Állami Számvevőszék eljárása miatt. Szabó Gábor pártigazgató bejelentette: az Állami Számvevőszék jelentésében jogellenesen kiszabott 663 millió forintos bírsággal szemben kérik az igazságszolgáltatás pártatlan eljárását.

A Jobbik szerint az ÁSZ jelentésében valótlan állításokat tett, és ezekből levezetve jutott olyan szintén valótlan megállapításra, miszerint a párt gazdálkodása törvénysértő volt és tisztségviselői akadályozták volna a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását.

Hiába tett azonban az ÁSZ feljelentést emiatt, az ügyészség a napokban megszüntette az eljárást és egyértelműen kimondta: a párt részéről nem történt jogsértés, írja közleményében a pártigazgató.  Az Állami Számvevőszék ugyanakkor korábban azt közölte: az ügyészség csak azt állapította meg, hogy a Jobbik nem szándékosan akadályozta a számvevőszéki ellenőrzést. Ez a határozat nem befolyásolja  az idén január 8-án nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben tett megállapításokat, amely szerint  nem igazolták a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodást.     

A Jobbik arra számít, hogy a bíróság érdemben bírálja majd el az általa benyújtott 21 oldalas keresetlevelet, és megsemmisíti az ÁSZ-jelentést.  

Az ÁSZ röviden azt kifogásolta a Jobbiknál, hogy a párt nem igazolta, hogy törvényesen költötte volna el az államtól kapott pénzt 2015-ben és 2016-ban. A jelentés szerint a Jobbik azt sem igazolta, hogy a könyvelése, dokumentumai, szabályzatai megfelelnek a törvényileg elvártnak, egy másik állami szerv kockázatjelentése alapján pedig feltárták, hogy a párt 331,6 millió forint tiltott támogatást kapott. Felrótták azt is a pártnak, hogy szándékosan akadályozták ÁSZ munkáját. 

A pártot a választások előtt három hónappal 663 millió forint bírsággal sújtották.