Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból

2018.02.13. 05:09 Módosítva: 2018.02.13. 13:50

Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból, a RotaTeq nevű vakcinát március végéig nem is lehet megrendelni - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

A lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető adatokra hivatkozva arról ír, hogy a védőoltásból már december közepe óta hiány van, átmeneti gyártói probléma miatt nem lehet kapni. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcina, írja az MTI.

A RotaTeq nem helyettesíthető: három, darabonként körülbelül 15 ezer forintos oltás kell belőle, és ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. Létezik egy másik vakcina is, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, már nem tud váltani.

Magyarországon évi 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak "hányós-hasmenős" betegségként emlegetett kórokozó miatt, de akár 30 ezer, otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

UPDATE:

Kedd délután az OGYÉI közleményt adott ki, amiben állítja, hogy február végére megoldódhat a probléma. "A rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás, a RotaTeq (forgalmazó: MSD) és a Rotarix (forgalmazó: GSK) érhető el. Ezek közül az egyik, a Rotarix gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban. Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek. A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak" - írják közleményükben.